Image
banner
Solidariteitsactie voor Palestina op de Korenlei in Gent
Actieverslag
2 minuten

Op zondag 25 augustus 2024 kwamen 200 activisten bijeen aan de Korenlei en op het water van de Leie in Gent voor een indrukwekkende Palestina-solidariteitsactie. De Gentse Coalitie voor Palestina wilde er op die manier voor zorgen dat de aandacht gevestigd blijft op de aanhoudende genocide in Gaza, waar binnen anderhalve maand tijd een tragische mijlpaal van een jaar onafgebroken geweld en oorlog wordt bereikt.

Onder een stralende zon vulden de actievoerders de Leie met boten, kajaks en opblaasbootjes, terwijl de kades vol stonden met mensen die hun solidariteit betuigden. Met spandoeken, vlaggen en slogans werd opgeroepen tot een onmiddellijk en duurzaam staakt-het-vuren en gerechtigheid voor het Palestijnse volk. De unieke setting van de actie werd versterkt door een enorme vlag die aan de Sint-Michielsbrug hing, wat een indrukwekkend beeld opleverde.

De situatie in Gaza is uiterst schrijnend. Binnen anderhalve maand naderen we een tragische mijlpaal: een jaar van onafgebroken genocide, nog steeds zonder concreet uitzicht op een duurzaam staakt-het-vuren of een einde aan de verschrikkelijke gruweldaden die de Palestijnen dagelijks te verduren krijgen. Sinds 7 oktober 2023 zijn al meer dan 41.000 Palestijnen omgekomen door Israëlische bombardementen, waaronder 16.000 kinderen. Dat zijn de gekende cijfers, maar vele slachtoffers liggen nog onder het puin begraven, wat betekent dat het werkelijke aantal doden nog veel hoger ligt.

De Palestijnse activisten Areen Sweetat (Beitna) en Khalil Shaheen (directeur van het Human Rights Center in Gaza en Palestine Café), An Peeters (Palestina Solidariteit) en Bastien Willemot (Vrede vzw) namen zondag het woord in naam van de Gentse Coalitie voor Palestina. Ze benadrukten in hun toespraken dat de media vaak alleen nog maar aandacht besteedt aan de genocide bij uitzonderlijk schokkende gebeurtenissen, terwijl het dagelijkse lijden grotendeels onopgemerkt blijft. De genocide houdt nu echter al meer dan 325 dagen straffeloos aan. Elke dag wordt ze onverbiddelijk voortgezet en elke dag zijn er nieuwe bombardementen waarbij onschuldige burgers worden gedood, waaronder talloze kinderen. 

De sprekers riepen de Belgische overheden op alle niveaus op om onmiddellijk actie te ondernemen. Ze eisten een direct en onvoorwaardelijk staakt-het-vuren en willen dat Israël aansprakelijk wordt gesteld voor zijn oorlogsmisdaden. De oproep was helder en krachtig: “Dit moet nu stoppen!”

Na de speeches volgde een muzikale bijdrage van Hanin Wishah, Anna Pardo Canedo en Vladimir Pardo, vanop een houten boot in het water, bestuurd door Ip Man van Viadagio vzw. Dit zorgde voor een emotioneel en ingetogen einde van de bijzondere actie.


Iets fouts of onduidelijks gezien op deze pagina? Laat het ons weten!

Campagne

In de huidige context van escalerend geweld in Israël/Palestina verenigen we ons in solidariteit met het Palestijnse volk. We eisen een onmiddellijk staakt-het-vuren en een rechtvaardige vrede in de regio. Door middel van deze campagnepagina willen we bewustzijn creëren, steun vergaren en actie ondernemen met dit doel voor ogen.

Basisinfo

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze digitale nieuwsbrief.