Image
mars
45.000 betogers in Brussel voor de grote mars in solidariteit met Palestina en voor een onmiddellijk staakt-het-vuren
Actieverslag
3 minuten

Na de oproep van een brede coalitie* van middenveldorganisaties -waaronder de Association Belgo-Palestinienne, 11.11.11 en haar Franstalige tegenhanger CNCD-11.11.11, het ACV, ABVV, Broederlijk Delen, Palestina Solidariteit, intal en Vrede vzw- betoogden meer dan 45.000 mensen op zaterdag 11/11 in Brussel om te eisen dat de Europese Unie en België al het mogelijke doen om een onmiddellijk staakt-het-vuren in Gaza te verkrijgen.

De demonstratie verliep vreedzaam en zonder incidenten.

De mars vertrok om 14.30 uur aan het Station Brussel-Noord, doorkruiste het stadscentrum via het Centraal Station en eindigde om 16.30 uur aan het Zuid-Station. Daar werden een aantal toespraken gehouden op het podium. Onder de sprekers waren Omar Barghouti, medeoprichter van de BDS-beweging (Boycot, Desinvestering, Sancties) voor de rechten van het Palestijnse volk en co-winnaar van de Gandhi Vredesprijs 2017, en Salah Hamouri, een Frans-Palestijnse advocaat die in december 2022 door de Israëlische autoriteiten uit zijn woonplaats Jeruzalem werd gezet. De toespraken waren gericht op de verantwoordelijkheid van België en de Europese Unie om druk uit te oefenen op Israël met het oog op het beëindigen van het bloedbad in Gaza en van de schendingen van de rechten van het Palestijnse volk. 

De sprekers benadrukten ook het belang van steun aan het lopende onderzoek van het Internationaal Strafhof, om ervoor te zorgen dat oorlogsmisdadigers worden berecht. Daarnaast wees de Unie van Progressieve Joden in België op het belang van het niet verwarren van kritiek op de staat Israël met antisemitisme.

"De hoge opkomst toont opnieuw de emoties die de situatie in Gaza uitlokt bij de Belgische burgers. Velen roepen onze regering op om alles in het werk te stellen om de wapens zo snel mogelijk het zwijgen op te leggen, wat een absolute voorwaarde is om de bescherming van alle burgers te garanderen", zei Isabelle Vanbrabant, woordvoerder van INTAL. "België heeft al een aantal stappen in de goede richting gezet, waaronder de oproep tot een humanitair staakt-het-vuren en duidelijke financiële en politieke steun voor het onderzoek door het Internationaal Strafhof. Maar het kan en moet verder gaan, en moet de Europese Unie aansporen om hetzelfde te doen. België en de Europese Unie hebben de plicht een einde te maken aan hun passiviteit. Zo niet maken ze zich medeplichtig aan Israëlische oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid. Het is tijd om een militair embargo aan Israël op te leggen en alle handel met de Israëlische nederzettingen te verbieden die illegaal gevestigd zijn in bezet Palestijns gebied. Ze moeten ook sancties afkondigen om Israël te dwingen een eind te maken aan de bezetting, kolonisatie en apartheid waaraan Palestijnen onderworpen worden. Zoniet, zal er geen einde komen aan de spiraal van geweld”.

Eerste ondertekenaars van de oproep

Association belgo-palestinienne WB, 11.11.11, ABVV/FGTB, ACV/CSC, A contre-courant, Agir pour la Paix, Amitié sans frontière, les Ambassadeurs d'expression citoyenne, ARCI Bruxelles, ATTAC, Awsa BE, Belgian Academics for Palestine (BA4P), Broederlijk Delen, CADTM, Cercle de Libre Pensée Kring voor het Vrije Denken, CEPAG, CNAPD, CNCD 11.11.11, CNE, Communauté palestinienne de Belgique et du Luxembourg, Comité belge de soutien au Peuple Sahraoui, De-Colonizer, DiEM2, ECCP, Een Andere Joodse Stem, Entraide et Fraternité, Fédération Internationale pour les Droits Humains (FIDH), Forum Nord Sud, FOS, Intal, Jeunes CSC, Jeunes FGTB, JOC, Fondation Léon Lesoil, Laba asbl, Laicité et Humanisme en Afrique centrale (LHAC), Mouvement Ouvrier Chrétien (MOC), Présence et Action culturelles (PAC), Palestina Solidariteit, PAX Christi Vlaanderen, Solsoc, Soralia, Unie van Progressieve Joden in België/Union des Progressistes Juifs de Belgique (UPJB), Vie féminine, Viva Salud, Vrede vzw.

 


Iets fouts of onduidelijks gezien op deze pagina? Laat het ons weten!

Campagne

In de huidige context van escalerend geweld in Israël/Palestina verenigen we ons in solidariteit met het Palestijnse volk. We eisen een onmiddellijk staakt-het-vuren en een rechtvaardige vrede in de regio. Door middel van deze campagnepagina willen we bewustzijn creëren, steun vergaren en actie ondernemen met dit doel voor ogen.

Basisinfo

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze digitale nieuwsbrief.