Image
Hang de vredesvlag op 21/9
Foto: David Knockaert
Hang de vredesvlag op 21/9
Artikel
3 minuten

21 september is door de VN uitgeroepen tot Internationale Dag voor de Vrede om 'de idealen van vrede te promoten'.

Elk jaar in de aanloop naar 21 september roepen wij alle Vlaamse steden en gemeenten die lid zijn van het internationale netwerk Mayors for Peace op om hier de nodige aandacht aan te besteden.In 2015 leggen we de focus op de problematiek van de kernwapens.

Dit jaar herdenken we 70 jaar Hiroshima en Nagasaki

Bij de kernbomaanvallen op 6 en 9 augustus 1945 kwamen honderdduizenden mensen om het leven. Kernwapens maken geen onderscheid tussen militairen en burgers, maken disproportioneel veel slachtoffers en zijn daarom illegaal volgens het internationaal recht. Vandaag zijn er echter nog steeds meer dan 17.000 kernwapens in de wereld, waarvan een twintigtal in België op de luchtmachtbasis van Kleine Brogel. Eén zo'n bom is meer dan 10 keer krachtiger dan de kernbom die Hiroshima vernietigde.  

Het draagvlak voor een kernwapenvrije wereld is zeer groot

Uit een recent onderzoek blijkt dat 65% van de Vlamingen vindt dat 'de kernwapens uit de militaire luchtmachtbasis van Kleine Brogel verwijderd moeten worden'. Alle democratische Vlaamse partijen van de meerderheid én de oppositie onderschreven recentelijk (22 april 2015) een Vlaamse resolutie die oproept om de kernwapens uit Vlaanderen te verwijderen. Wereldwijd ondertekenden de afgelopen maanden 110 VN-lidstaten de zogenaamde "Humanitaire Belofte", waarbij landen worden uitgenodigd diplomatieke onderhandelingen op te starten rond een internationaal verbod op kernwapens. De Belgische regering verleent echter (nog) geen steun aan dit initiatief.

Wij hopen dat alle gemeentes en steden - in overeenstemming met de missietekst van de Mayors For Peace die pleit voor de afschaffing van kernwapens - mee willen helpen om de oproep voor een kernwapenvrije wereld kracht bij te zetten.

Wat kunnen steden, gemeenten en hun inwoners doen?

• Hang in de week van 21 september op zoveel mogelijk openbare plaatsen en scholen de vredesvlag
• Alle inwoners kunnen de vredesvlag hangen aan hun gevels, balkons en ramen
• Wijd een kort artikel in de stads- of gemeentekrant of website aan deze oproep en leg uit waarom het gemeentebestuur deze campagne ondersteunt (teksten beschikbaar, mail naar vrede)
• Tweet een foto van uw wapperende vredesvlag via #vredesvlag of facebookevenement 'Internationale dag van de vrede'
• Organiseer een publieksactiviteit op 21 september

Publieksactivteiten op de Internationale dag van de Vrede

In Gent zal er alvast een Hiroshima-Nagasaki herdenkingsplechtigheid met plaatsvinden op 9 augustus (21u, @Korenlei) en op 21 september zal de grootste vredesvlag ter wereld (50m op 30m) neergelaten worden van de 'Belgacomtoren' in aanwezigheid van honderden scholieren (12u, @Reep). Deze activiteiten worden georganiseerd met de steun van het Gentse stadsbestuur & Daniël Termont, lid van 'Mayors for peace'.
Hopelijk zullen de activiteiten in Gent andere steden, gemeenten en burgemeesters inspireren!

 


Iets fouts of onduidelijks gezien op deze pagina? Laat het ons weten!

Thema
Land

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze digitale nieuwsbrief.