Image
DvdV
21 september: Internationale Dag van de Vrede
Persbericht
2 minuten

142 gemeenten willen dat België het internationaal kernwapenverbod ondertekent

142 Belgische steden en gemeenten willen dat ons land “afziet van nieuwe kernbommen op ons grondgebied en het VN-Verdrag inzake het Verbod op Kernwapens (TPNW) ondertekent”. Om deze boodschap kracht bij te zetten hangen ze tijdens de week van 21 september, de Internationale Dag van de Vrede, een vredesvlag uit.

Er zijn nog steeds ongeveer 13.000 kernwapens in de wereld. Ze vormen een onaanvaardbare bedreiging voor mens en planeet. Door de oorlog in Oekraïne is de dreiging van deze massavernietigingswapens opnieuw op de voorgrond getreden. Het is daarom des te belangrijker om standpunt in te nemen voor kernontwapening. 

De huidige secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Antonio Gutteres, is het daar alvast mee eens. Eind augustus tweette hij dat de internationale gemeenschap “kernwapens voor eens en voor altijd naar de geschiedenisboeken zou moeten verwijzen”. 

Ondanks het feit dat kernwapens ondertussen al meer dan een jaar illegaal zijn onder het internationaal recht - het TPNW trad op 22 januari 2021 in werking - geven kernwapenstaten nog steeds miljarden uit aan de vernieuwing en uitbreiding van hun kernwapenarsenalen. In 2021 spendeerden de negen kernwapenstaten in de wereld een recordbedrag van maar liefst 82,4 miljard dollar aan het onderhoud en de modernisering van hun nucleaire wapens. 

Ook in het Belgische Kleine-Brogel liggen er in NAVO-verband nog altijd een 20-tal kernbommen die in de volgende jaren geüdatet worden in het kader van het huidige moderniseringsprogramma van het VS-kernwapenarsenaal. De huidige B61-kernbommen worden vervangen door meer wendbare en inzetbare B61-12-bommen, zonder dat er in ons land enig parlementair of publiek debat aan gewijd werd. 

Dit is onaanvaardbaar! Het is niet toevallig dat Belgische steden en gemeenten zich hierover uitspreken omdat zij het grote doelwit zijn als het tot een nucleaire escalatie komt. Het is daarom hoog tijd om duidelijk te maken dat deze massavernietigingswapens hier (en elders) niet gewenst zijn. België moet bovendien stelling innemen voor kernontwapening door zich zo snel mogelijk aan te sluiten bij het internationaal kernwapenverbod. Daar is een groot draagvlak voor. Volgens een opiniepeiling uit 2020 staat een ruime meerderheid van de Belgen achter het TPNW - 77% van de bevolking vindt dat België het moet ondertekenen, net zoals 142 Belgische steden en gemeenten.

Check www.dagvandevrede.be voor meer informatie over de campagne.


Iets fouts of onduidelijks gezien op deze pagina? Laat het ons weten!

Thema
Land

Campagne

21 september is door de VN uitgeroepen tot Internationale Dag voor de Vrede. Vrede vzw roept al enkele jaren op om die dag zichtbaar te maken door de vredesvlag uit te hangen.

Basisinfo

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze digitale nieuwsbrief.