Image
Het bestrijden van COVID-19 en van repressie in Kasjmir
Mensen staan in de rij voor een apotheek in het door India beheerde Kasjmir. (Foto: Bilal Hussain.)
Het bestrijden van COVID-19 en van repressie in Kasjmir
Artikel
4 minuten

De repressie van de Indiase regering en de internet-restricties kunnen de pandemie nog dodelijker maken in de voormalige autonome regio Kasjmir.

Terwijl de coronavirus pandemie zich verspreidt in India, ervaart het door India bestuurde Kasjmir -waar 7 miljoen mensen onder lockdown leven- een zeer hoge dichtheid van gevallen. De pandemie speelt er zich af tegen een achtergrond van politieke repressie. Sinds de Indiase regering vorige zomer Artikel 370 van de Grondwet introk (dat de gedeeltelijke autonomie van de regio verzekerde), heeft ze de verkozen vertegenwoordigers afgezet en bestuurt ze het gebied rechtstreeks. Drie voormalige hoofdministers van de staat werden aangehouden en één ervan staat nog steeds onder huisarrest.

Dodelijke restricties

De dagelijkse repressie brengt lokale dokters in de problemen. Ze werden gewaarschuwd dat kritiek op “de inspanningen van de regering om de pandemie onder controle te krijgen” hen in de gevangenis kan doen belanden. De verwittiging kwam er nadat dokters in de Kasjmir-vallei hun bezorgdheid geuit hadden over een tekort aan mankracht en materiaal. Ondanks een tekort aan beademingsventilatoren, gaf een door de overheid geleid hospitaal in Kasjmir 6 ventilatoren terug aan een NGO, met als reden een gebrek aan ruimte, bedden en personeel. Niet lang daarna bestelde de Indiase regering 400 extra ventilatoren bestemd voor de regio Jammu & Kasjmir. Momenteel zijn er ongeveer 100 beademingsventilatoren in Kasjmir. Lokale dokters beklaagden zich ook over de stopzetting door de overheid van de contracten van 250 verplegers te midden van de pandemie.

De restricties op het internetgebruik in Kasjmir maken het nog veel moeilijker voor dokters om hun beroep uit te oefenen. Het is bijna onmogelijk om essentiële documenten en video's te downloaden met betrekking tot de elementaire COVID-19 veiligheidsrichtlijnen en andere relevante informatie, zoals directieven voor het managen van intensieve zorg-afdelingen.

Ook de journalisten worden zwaar getroffen door de communicatielockdown van de Indiase regering. “In Kasjmir zijn we voor COVID-19 verhalen volledig afhankelijk van de tweets van de regering”, klaagt een plaatselijke journalist aan. “Er is geen functionaris die de telefoon opneemt of vragen beantwoordt”. Dokters en gezondheidswerkers worden gewaarschuwd om niet met de media te praten. Waar moeten de journalisten terecht?”

Het snelle internet voor mobiele diensten is al meer dan 250 dagen geblokkeerd in de regio. Dit veroorzaakt enorme moeilijkheden in alle aspecten van de levens van de Kasjmiri's. Een groep van 37 nationale mediavakbonden in Zuid-Azië riep recent op om een einde te maken aan de aanhoudende communicatieblokkade in Kasjmir. IFEX, een mondiaal netwerk dat ijvert voor de verdediging en de promotie van vrijheid van meningsuiting verklaarde: “Journalisme is van vitaal belang om de verspreiding van 'fake news', mythes en gesensationaliseerde verhalen te stoppen, zeker in een tijd waarin geverifieerde informatie gerapporteerd door professionele journalisten, verbonden aan geloofwaardige mediahuizen, het verschil zouden kunnen maken tussen leven en dood”.

"Het moedwillig ontzeggen van normale internetdiensten aan miljoenen Kasjmiri's te midden van een verwoestende pandemie is een misdaad”, stelde de Kasjmirse auteur en journalist Mirza Waheed. “Alleen hartelozen zullen een dergelijk onmenselijk beleid verdedigen”, voegde hij daaraan toe. “Het is belangrijk om te onthouden dat dit een staat is die miljoenen geinvesteerd heeft in medogenloze 'niet-dodelijke' wapens, bewakingstechnologie, intensieve surveillance en een gigantische militaire infrastructuur om een heel volk onderworpen te houden”.

Besluit

Niet alles is echter somber. Drie jongens uit Kasjmir ontwierpen een website -covidkashmir.org- waarop COVID-19 gevallen in de regio geregistreerd worden. “Het ontwikkelen en onderhouden van covidkashmir.org op een 2G netwerk is een moeilijke taak”, zeiden ze. “Niet alleen was het restrictief voor onze keuze van technologieën, maar het vormde ook een uitdaging om onze website klein genoeg te houden zodat ze goed laadt op G2”. Ze hebben volledig gebruik gemaakt van Open Source platforms. “Dit zorgde er niet alleen voor dat wij drieën gemakkelijk konden samenwerken, maar stelde anderen ook in staat om bij te dragen. Dankzij Open Source konden we ook onze kosten laag houden”. Netlify, een in San Francisco gevestigd IT-bedrijf en een belangrijke ondersteuner van Open Source technologie, heeft covidkashmir.org geholpen door de ontwikkelaars gratis te voorzien van premiumfuncties.

In een recente ontwikkeling heeft het Hooggerechtshof van India de regering verzocht om positief te reageren op een pleidooi van de 'Foundation for Media Professionals' voor het herstel van de normale internetdiensten in Kasjmir, in het bijzonder tijdens de COVID-19 uitbraak. In de oproep werd gesteld dat de restrictieve internetsnelheid het praktisch onmogelijk heeft gemaakt voor dokters om tijdens de pandemie aan telegeneeskunde te doen en video-consultaties te houden.

Zal de Indiase regering eindelijk de restricties in de regio versoepelen? Om de uitbraak in te perken en levens te redden, zou dat moeten.

Dit artikel verscheen eerder op www.fpif.org en werd vertaald door PDZ.


Iets fouts of onduidelijks gezien op deze pagina? Laat het ons weten!

Land

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze digitale nieuwsbrief.