Image
Het demografische succes van het Israëlische nederzettingen-project
Foto: Lieve Van Dijck
Het demografische succes van het Israëlische nederzettingen-project
Artikel
2 minuten

Amper een dag na de overweldigende goedkeuring van de waarnemersstatus voor de Palestijnen in de Verenigde Naties, kwam het bericht van de staat Israël dat het 3000 nieuwe wooneenheden zou bouwen in het bezette Oost-Jeruzalem en op een deel van de Westelijke Jordaanoever (in het gebied E1).

Amper een dag na de overweldigende goedkeuring van de waarnemersstatus voor de Palestijnen in de Verenigde Naties, kwam het bericht van de staat Israël dat het 3000 nieuwe wooneenheden zou bouwen in het bezette Oost-Jeruzalem en op een deel van de Westelijke Jordaanoever (in het gebied E1). Dit nieuwe nederzettingen-project zal de Palestijnse hoofdstad Oost-Jeruzalem volledig omsingelen door joodse kolonies en de Westelijke Jordaanoever in twee stukken splitsten, waardoor een aaneengesloten Palestijnse staat feitelijk onmogelijk wordt.

Deze beslissing van de Israëlische regering en bij uitbreiding het totale nederzettingen-project in de Palestijnse bezette gebieden is vanuit Israëlisch standpunt zeer succesvol. Yinon Cohen, een professor Israëlische en Joodse Studies aan de Columbia Universiteit in New York en Neve Gordon, voorzitter van het departement Politiek en Bestuur aan de Ben Gurion Universiteit van de Negev in Israël, maakten met behulp van grafisch ontwerper Michal Vexler een hoogst interessant infogram dat precies uitlegt en illustreert hoe de demografische veranderingen op de Westelijke Jordaanoever de mogelijkheid van een twee-staten-oplossing volledig belemmert. De inspanningen van de Palestijnse president Abbas om internationale steun en erkenning te zoeken voor een Palestijnse staat zijn symbolisch zeer belangrijk voor de Palestijnen zelf, maar de cijfers en statistieken tonen aan dat ze niet opgewassen zijn tegen de realiteit die op het terrein gecreëerd wordt.

 


Iets fouts of onduidelijks gezien op deze pagina? Laat het ons weten!

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze digitale nieuwsbrief.