Image
IPB Meeting Gent

Foto's: Ludo De Brabander; S.V.M

Het International Peace Bureau te gast bij Vrede vzw
Actieverslag
2 minuten

Afgelopen weekend vond de driejaarlijkse bijeenkomst van het 'International Peace Bureau' (IPB) plaats in het kantoorgebouw van Vrede vzw. IPB werd in 1891 opgericht en is daarmee een van de oudste internationale vredesorganisaties ter wereld. Ze telt 300 lidorganisaties in 70 landen. In 1910 kreeg het IPB de Nobelprijs voor de Vrede.

Op de bijeenkomst in Gent kwamen verschillende prominente sprekers aan bod. Martin Chungong, de Algemene secretaris van de Interparlementaire Unie (IPU), stuurde een online verwelkomingsgroet en herinnerde aan de historische rol van het IPB.

Noam Chomsky trok in een videotoespraak een parallel tussen de Cubaanse rakettencrisis 60 jaar geleden en de huidige internationale spanningen rond de oorlog in Oekraïne.

Jeremy Corbyn, de voormalige Britse Labourleider, sprak over de noodzaak om de oorlog in Oekraïne te stoppen en een nieuwe veiligheidsarchitectuur te installeren in Europa.

Guy Ryder, de syndicalist die tot voor kort jarenlang directeur-generaal van de Internationale Arbeidsorganisatie was, kwam speciaal naar de IPB-bijeenkomst om suggesties in ontvangst te nemen voor zijn nieuwe functie als ondersecretaris-generaal voor beleid van de Verenigde Naties.

De jaarlijkse Seàn Mcbride Vredesprijs werd uitgereikt aan Hiroshi Takakusaki van de Japanse Raad tegen de A- en de H-bom (‘Gensuikyo’) voor zijn jarenlange strijd tegen de kernwapens. De lofrede werd uitgesproken door Sergio Duarte, de voormalige Hoge Vertegenwoordiger van de VN voor Ontwapening.

Naast de gebruikelijke administratieve en organisatorische kwesties werden de plannen van het IPB voor de komende jaren besproken, zoals de opvolging van het dit jaar verschenen rapport over gemeenschappelijk veiligheid, de Europese acties voor een kernwapenvrij Europa en de jaarlijks weerkerende campagne tegen militaire uitgaven. Er werd ook gediscussieerd over een vredesvoorstel voor het stoppen van de oorlog in Oekraïne en over ideeën voor een nieuwe Europese vredesorde.

De IPB-meeting in Gent betekende ook het afscheid van uitvoerend directeur Reiner Braun, die wordt opgevolgd door Sean Conner. Vrede vzw is op de vergadering officieel aanvaard als lid van het IPB.


Iets fouts of onduidelijks gezien op deze pagina? Laat het ons weten!

Land

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze digitale nieuwsbrief.