Het Koerdische vraagstuk vanuit links Turkse ogen - interview
Artikel
3 minuten

Uittreksel uit het interview met mevr. Ayse Bertay van de organisatie Baris Girisimi (Vredesinitiatief Turkije) over de Koerdische problematiek. Meer verslagen vindt u de komende dagen via de link delegatie naar Koerdistan via deze home page.

Uittreksel uit het interview met mevr. Ayse Bertay van de organisatie Baris Girisimi (Vredesinitiatief Turkije) over de Koerdische problematiek. Meer verslagen vindt u de komende dagen via de link delegatie naar Koerdistan via deze home page.

Uittreksel uit het interview met mevr. Ayse Bertay van de organisatie Baris Girisimi (Vredesinitiatief Turkije) over de Koerdische problematiek. 11u30 17 maart 2004, Istanbul

U bent de coördinator van het Vredesinitiatief Turkije. Waarmee houdt deze organisatie zich bezig?

"Het Vredesinitiatief verzamelt mensen uit de mediawereld, uit de academische wereld, kunstenaars, en dergelijke meer. We focussen enerzijds op het aantrekken van de dialoog tussen de verschillende gemeenschappen, zoals tussen de Koerden en de Turken. En anderzijds is het Vredesinitiatief nu sterk bezig met het BRussells-tribunaal (Brussel, 15-17 april)."ン

"We moeten de dialoog tussen Koerden en Turken op gang krijgen. Dit is heel belangrijk. Ze moet elkaars noden en eisen verstaan. Zo moeten we de weg naar een oplossing vinden en uit de impasse geraken. Zolang de impasse blijft bestaan, is er het gevaar dat er opnieuw geweld uitbreekt."ン

Wat is volgens u de noodzaak van een dialoog?

"Wat de Turkse zijde niet begrijpt, is de mate waarin de Koerden vernederd zijn door het staatsapparaat én door de gewone burgers. De Koerden moeten van hun kant begrijpen dat ook vele Turkse moeders een zoon hebben verloren. Want het ergste gevolg van de burgeroorlog is de polarisatie tussen de Koerdische en de Turkse mensen. Ik keur elk nationalisme af."

"Voor mij werd het Koerdisch nationalisme een probleem toen de Koerden, omwille van dit nationalisme, niet met één stem de oorlog in Irak veroordeelden. Voor de Koerden was het blijkbaar minder vanzelfsprekend om het Amerikaanse ingrijpen af te keuren en Bush net als Saddam voor het tribunaal te brengen. Ook voor DEHAP (de pro-Koerdische Democratische Volkspartij) was dit een zeer moeilijke situatie. Ze zaten wel in de 'Coördinatie Neen aan de Oorlog in Irak', maar niet van ganser harte. Ze slaagden er immers niet in om tot een officiële veroordeling te komen. Een ander voorbeeld? Op de Cordoba-meeting van de Russel-foundation vorig jaar, voor de oorlog in Irak, waren de meningen opnieuw verdeeld over de oorlog. De Koerdische afgevaardigden uit Europa wilden een verklaring opnemen in de eindconclusies over de vorming van een federaal Irak, terwijl alle andere organisaties een verklaring wilden opnemen die een oorlog in Irak veroordeelde. Ik stond perplex."

"Het is natuurlijk verstaanbaar dat zij een Koerdische staat willen. Maar, met bijvoorbeeld de recente conflicten tussen Arabieren en Koerden in Syrië (maart '04) in het achterhoofd, is het de vraag of zo'n staat wel de ideale oplossing is."

Denk je dat de onlusten in Syrië kunnen overwaaien naar Turkije?

"Neen, ik denk het niet. Of liever, ik mag er niet aan denken. De idee is te verschrikkelijk."

Morgen vertelt Ayse Bertay meer over de Navo-top in Istanbul die gepland is voor juni. Dit zullen we aanvullen met de mening van een coördinatrice van de geplande betogingen.


Iets fouts of onduidelijks gezien op deze pagina? Laat het ons weten!

Land

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze digitale nieuwsbrief.