De VS en Rusland blazen het INF-verdrag op, terwijl begin augustus de hele wereld de atoomaanvallen op Hiroshima en Nagasaki herdenkt. Il faut le faire.
Zondag 4 augustus worden in Gent de atoombomaanvallen op Hiroshima en Nagasaki herdacht met een orgelconcert, speeches (o.a. van waarnemend burgemeester Filip Watteeuw), lampionnen en klassieke muziek op de Korenlei bij valavond - een sfeervol gebeuren. Het volledige programma vindt u hier online.
In 2019 zal het exact 74 jaar geleden zijn dat de kernbommen ingezet werden. Hopelijk wordt tegen 2020 het VN-kernwapenverbod van kracht. Onze Belgische regering weigerde tot nu toe dit belangrijke verdrag te ondertekenen. De tijd dringt nochtans, want het internationale kernwapenregime wordt aan een sneltreinvaart ontmanteld!
VS en Rusland blazen INF-verdrag op
Wellicht morgen 2 augustus blazen de VS en Rusland finaal het INF-verdrag op, exact 6 maanden nadat president Trump aankondigde het eenzijdig op te schorten, daags nadien gevolgd door Rusland. Het 'Intermediate Nuclear Forces'-verdrag uit 1987 verbiedt voor beide landen vanop de grond afgevuurde kernwapens met een bereik tussen de 500 en 5500 km. Het INF zorgde voor de eliminatie van 2700 van de meest destabiliserende kernwapens en bracht een einde aan de kernwapenwedloop tussen de VS en de toenmalige Sovjet-Unie.
Het verdwijnen van dit verdrag is niet minder dan rampzalig!
Miljoenen mensen in Europa protesteerden in de jaren 1980 tegen de plaatsing van deze massavernietigingswapens in onze landen. Niets houdt de VS en Rusland vanaf morgen nog tegen om opnieuw dergelijke kernwapens te produceren en te plaatsen in Europa. Want waar anders? Op VS-grondgebied hebben deze wapens immers geen enkel nut.
Totaal geen afspraken meer over kernwapens?
De VS stapte vorig jaar zonder enige aanleiding eenzijdig uit het nucleair akkoord met Iran, wat intussen tot grote militaire spanningen leidt in de regio en een onnodige en totaal gefabriceerde crisis.
Het Non-Proliferatieverdrag (NPT), de laatste hoeksteen van het internationale kernwapenregime, staat onder immense druk.
Voor het eerst in decennia doemt de beangstigende realiteit op van een wereld zonder enige vorm van kernwapenafspraken!
België draagt een grote verantwoordelijkheid.
Ons land weigerde de voorbije jaren bij te dragen aan multilaterale onderhandelingen die moeten leiden tot een internationaal kernwapenverbod en weigert het nieuwe verdrag nu te ondertekenen.
Intussen doet ons land er niets aan om te voorkomen dat nieuwe B61-12 kernbommen op Belgische bodem geplaatst worden in NAVO-verband en investeert het miljarden euro’s in de aankoop van nieuwe gevechtsvliegtuigen die de nieuwe kernbommen moeten kunnen vervoeren. Ons land legt al z’n eieren in het NAVO-mandje en levert nul komma nul significante multilaterale inspanningen met het oog op een kernwapenvrije wereld.
Wij kunnen ons niet veroorloven dat onze veiligheid in de handen ligt van enkele landen en hun politieke leiders die bereid zijn om de collectieve noden en het voortbestaan van de mensheid op te offeren voor hun politieke spelletjes. Dit is niet in het belang van ons land en de Belgische bevolking.
Onze eisen aan de volgende Belgische regering:
- Respecteer de internationale afspraken en stockeer dus geen kernwapens op ons grondgebied, in lijn met onze engagementen onder het NPT!
- Pleit bij de VS en Rusland voor het behoud van het INF-verdrag en een grondige update ervan, in plaats van het zomaar van tafel te laten vegen!
- Verleen onverwijld steun aan het nieuwe VN-kernwapenverbod dat als enige verdrag ondubbelzinnig voor alle staten kernwapens verbiedt!
Dat is wat we in Gent ook zullen eisen op 4 augustus om 21u. Want steden weten wat het concrete gebruik van kernwapens betekent. Daarom herdenken we ook elk jaar de honderdduizenden slachtoffers van Hiroshima en Nagasaki!
Ook in Mons, Brussel en Leuven worden de atoomaanvallen herdacht. Alle info op onze kalender.
Perscontact: Pieter Teirlinck - 09/233.46.88 of Pieter(at)vrede.be