Image
Defend the Defenders
Hoe is het gesteld met de verdedigers van mensenrechten, anno 2021?
Persbericht
2 minuten

Meer dan 40 organisaties, waaronder vakbonden, ngo’s, solidariteitsbewegingen trekken aan de alarmbel deze vrijdag 10 december, Internationale Dag van de Mensenrechten.

Activisten en sociale organisaties worden wereldwijd bedreigd. Organisaties die strijden voor eerlijke pensioenen, waardige arbeidsomstandigheden, een toegankelijke gezondheidszorg, milieubescherming, zwangerschapsverlof en de rechten van mensen op de vlucht, zijn vaak het slachtoffer van repressie. Van Colombia, Chili en Guatemala tot de Filipijnen, van Palestina tot Afghanistan. Overheden en grote bedrijven zijn creatief in het censureren van protest en sociale onvrede: ze perken de vrijheid van meningsuiting in, verklaren sociale organisaties illegaal, en arresteren of vermoorden activisten. Daarnaast is er ook in België sprake van toenemende druk op het middenveld, bijvoorbeeld door het stopzetten van subsidies of het niet nakomen van eerder aangegane engagementen, tot en met het criminaliseren van sociale actie.

Hun misdaad? Het opnemen voor de rechten van iedereen in onze samenleving. Ze informeren, organiseren en mobiliseren arbeiders, studenten en lokale gemeenschappen voor een duurzame toekomst en bieden levensnoodzakelijke hulp waar overheden hun verantwoordelijkheden niet opnemen.

Op 10 december, Internationale Mensenrechtendag, voeren de organisaties actie om deze problematiek in de kijker te zetten:

  • Ze lanceren een videoboodschap, waaraan 200 mensen aan hebben deelgenomen.   
       
  • Ze richten zich in een Open Brief naar onze ministers van Binnenlandse en Buitenlandse Zaken, net als onze Minister van Ontwikkelingssamenwerking.
       
  • Ze komen 10 december op straat met een creatieve actie in Brussel, Verviers en Sint-Niklaas om 18u. Tijdens de acties wordt er gebruikt gemaakt van projectie en luisteren we naar getuigenissen van de vakbonden, en sociale organisaties uit Colombia, de Filipijnen, Palestina, Guatemala en Afghanistan. Meer informatie vindt u hier.
     


Iets fouts of onduidelijks gezien op deze pagina? Laat het ons weten!

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze digitale nieuwsbrief.