Vrede vzw is verontwaardigd dat het Gentse schepencollege beslist heeft om schepen van economie Sofie Bracke mee te sturen met een handelsmissie van VOKA naar Israël.
Amper anderhalf jaar geleden engageerde de stad Gent zich middels een motie ertoe om “mensenrechten als rode draad” op te nemen in het lokaal Gents beleid. Dat kwam er na een burgerinitiatief dat tegen de 2.800 handtekeningen verzamelde met de vraag om de banden van Gent met de Israëlische Apartheidsstaat te doorbreken.
VOKA promoot de missie als een ‘techtrip’ met een bezoek aan een “20-tal techbedrijven, startups, acceleratoren en research instituten in Tel Aviv en Jeruzalem”. Dat de Israëlische technologiesector zich zo sterk kon ontwikkelen is mede een gevolg van militair onderzoek en ontwikkeling en de nauwe banden van verschillende bedrijven met het Israëlische leger. VOKA bevestigt trouwens in de aankondiging de “actieve betrokkenheid van overheid en leger.”
Zo is er een bezoek gepland aan Technion, een sterk gemilitariseerd onderzoeksinstituut dat zich heeft toegelegd op onderzoeksprojecten in samenwerking met Israëlische wapenbedrijven en ook zeer nauwe relaties onderhoudt met het Israëlische leger. De Belgische vredesbeweging voerde een aantal jaar geleden nog campagne tegen Europese onderzoeksprojecten van Belgische universiteiten in samenwerking met Technion, omwille van de medeplichtigheid van dat instituut aan mensenrechtenschendingen in de Palestijnse bezette gebieden.
Het gros van de technologiesector in Israël is direct en indirect betrokken bij de Israëlische bezettings- en kolonisatiepraktijken via de ontwikkeling van wapensystemen, bewakingstechnologie, biometrie, etc.
Het is daarom deontologisch en politiek onaanvaardbaar dat het Gents Stadsbestuur zou deelnemen aan een missie in een land dat voortdurend de mensenrechten en het internationaal recht schendt. Het is ook een slag in het gezicht van de duizenden Gentse burgers die in het burgerinitiatief duidelijk aangaven dat Gent de banden met Israël willen doorbroken zien tot zolang de mensenrechten terug worden gerespecteerd. Zo handhaaft de Israëlische regering haar misdadige blokkade van Gaza, die een echte openluchtgevangenis is geworden. Het Israëlische leger schiet met scherp op ongewapende betogers waardoor in Gaza de afgelopen 20 maanden 215 mensen werden gedood onder wie 47 kinderen. Israël heeft het jongste decennium met de bouw van vele duizenden wooneenheden de kolonisatie in de Westelijke Jordaanoever geïntensifieerd. Het heeft het tweederangs staatsburgerschap van Arabische (Palestijnse) burgers in Israël in 2018 wettelijk geconsolideerd… De lijst met overtredingen tegen zowel de Palestijnen als de internationale rechtsorde is lang.
In de huidige context en met de talloze praktijken van grootschalige Israëlische mensenrechtenschendingen en inbreuken op het internationaal recht zijn dergelijke missies onverantwoord en misplaatst. Eind vorig jaar werd een Brusselse en Waalse handelsmissie naar Israël na hevige kritiek afgelast. Vrede vzw vindt dat het Gentse stadsbestuur dat voorbeeld moet volgen en de deelname aan de VOKA-missie naar Israël moet afblazen.