Image
Iran protest

CC 4.0

Iraans regime probeert volksprotest met executies te bestrijden 
Artikel
3 minuten

Iran maakte op 12 december bekend dat het een tweede executie uitgevoerd heeft in het kader van het aanhoudend volksprotest. 

De 23-jarige Majidreza Rahnavard werd op een niet nader bekend gemaakte openbare locatie opgehangen aan een kraan in de noordoostelijke stad Mashhad. Mizan, het nieuwsagentschap van de Iraanse rechterlijke macht publiceerde beelden van de executie.

Op donderdag 8 december werd de eveneens 23-jarige Mohsen Shekari, het eerste terdoodveroordeelde slachtoffer van de wanhopige drang van de Iraanse autoriteiten om het volksprotest dat midden september uitbrak, te smoren in bloed.

Beide mannen werden na korte schijnprocessen veroordeeld voor ‘moharebeh’ (Oorlog voeren tegen God), een misdaad waarop de doodstraf staat. In het geval van Shekari werd het doodvonnis uitgesproken op 20 november. De snelheid waarmee die executie werd uitgevoerd doet het ergste vermoeden voor de tientallen Iraniërs die momenteel van dezelfde misdaad -en het gelijkaardige “Corruptie op Aarde”- beschuldigd worden. Amnesty International waarschuwde afgelopen weekend dat de levens van twee andere terdoodveroordeelde jongemannen, Mahan Sadrat en Sahand Nourmohammadzadeh, momenteel in imminent gevaar zijn.

Majidreza Rahnavard werd veroordeeld en geëxecuteerd op minder dan een maand na zijn arrestatie. De enige reden voor dit helse tempo is de bevolking zodanig bang te maken voor de zware repercussies dat de protestbeweging zou gaan liggen. Dit lijkt voorlopig nog niet het geval te zijn. De woede van de bevolking lijkt alleen maar aangewakkerd, getuige de vele geschokte veroordelingen zowel in binnen- als buitenland.   

Na de recente executie bedankte Gholamali Sadeghi, het hoofd van de rechterlijke macht in de noordoostelijke provincie Razavi Khorasan (waarvan Mashhad de hoofdtsad is), de politie, de veiligheidsdiensten en justitie voor het zo snel mogelijk uitvoeren van het vonnis, en voor het "beantwoorden aan de eisen van de bevolking om orde en veiligheid te scheppen, en oproerkraaiers en wetsovertreders aan te pakken".

"De staat zal doorgaan met het opsporen, berechten en bestraffen van de relschoppers", verklaarde de Iraanse president Ebrahim Raisi op zijn beurt. 

Vonnissen in het kader van de protesten -of het nu terdoodveroordelingen of gevangenisstraffen betreft- worden doorgaans uitgesproken op basis van met geweld en bedreigingen afgedwongen bekentenissen. Op die manier werden ook al verschillende minderjarigen veroordeeld tot zeer lange gevangenisstraffen. 

Sinds het protest uitbrak -na de dood in op 16 september van Mahsa Amini- zijn er volgens mensenrechtenorganisaties al meer dan 18.000 demonstranten aangehouden en meer dan 500 doden gevallen (waaronder meer dan 60 minderjarigen), als gevolg van de zware staatsrepressie. 

De veiligheidstroepen zouden daarbij steeds driester te werk gaan. Zo melden dokters en medische hulpverleners die de gewonden in het geheim verzorgen dat er een tendens is om demonstranten opzettelijk in het gezicht te schieten met hagelkogels (die normaal gebruikt worden in de jacht en geen deel uitmaken van de gebruikelijke uitrusting van politiemachten). Bij vrouwelijke demonstranten zouden ook specifiek de genitaliën en borsten geviseerd worden. 

De autoriteiten houden hospitalen in de gaten om te zien wie er binnenkomt met verwondingen consistent met deze vormen van repressie om demonstranten te kunnen identificeren en vervolgen. Dat gewonden niet naar ziekenhuizen durven te gaan uit angst voor arrestatie, zorgt voor onnodige infecties, medische complicaties en zelfs doden.   

Kom je solidariteit betuigen met het Iraanse volksprotest en de slachtoffers van de staatsrespressie op 17 december op de Kouter in Gent. De actie van Woman Life Freedom Gent start om 14 uur.  

 


Iets fouts of onduidelijks gezien op deze pagina? Laat het ons weten!

Land

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze digitale nieuwsbrief.