Afgelopen dinsdag vestigde het Mensenrechtenbureau van de Verenigde Naties de aandacht op het feit dat het Israëlisch leger sinds 7 oktober 2023 al 500 dodelijke slachtoffers maakte onder gezondheidswerkers in Gaza. Het gaat gemiddeld om twee gedode medische personeelsleden per dag! Eveneens op dinsdag maakte ‘The Gaza Project’ bekend dat er sinds het begin van de oorlog ook al meer dan 100 journalisten en media-werkers gedood zijn in de belegerde Palestijnse enclave.
Het VN-Mensenrechtenbureau stelde op dinsdag 25 juni een rapport voor over het groot aantal gedode gezondheidswerkers in Gaza - maar liefst 500 op iets minder dan 9 maanden tijd. Een deel van hen werd samen met hun familieleden getroffen bij arbitraire bombardementen op huizen en appartementen, maar alles wijst erop dat Israël ook bewust gezondheidsfaciliteiten, hospitalen en medisch personeel viseert. Het doden van honderden gezondheidswerkers vindt plaats “tegen de achtergrond van systematische aanvallen op ziekenhuizen en andere medische voorzieningen, in strijd met het oorlogsrecht”, aldus het VN-rapport. De Wereldgezondheidsorganisatie had het eind mei 2024 over 464 gedocumenteerde aanvallen op gezondheidswerkers en infrastructuur in Gaza sinds de start van de oorlog.
Bij gerichte aanvallen tegen de gezondheidsinfrastructuur, wordt medisch personeel niet alleen gedood en verwond, maar ook massaal opgepakt. Sommige gedetineerden worden weer vrijgelaten, velen worden vastgehouden in detentiekampen, van nog anderen weet men niet waar ze zijn terechtgekomen (gedwongen verdwijningen). Zowel in de Al Awda en Kamal Adwan ziekenhuizen in Noord-Gaza, het Al Shifa Medical Complex in Gaza Stad, als in het Al Amal hospitaal in Khan Younis, heeft het Israëlisch leger gezondheidspersoneel opgepakt, evenals de directeurs van de faciliteiten. Volgens het Ministerie van Gezondheid van Gaza werden sinds 7 oktober 310 gezondheidswerkers vastgehouden door Israël. Sommigen die ondertussen zijn vrijgelaten, beweren dat ze in Israëlisch gevangenschap onderworpen werden aan foltering en andere vormen van mishandeling. Twee Palestijnse artsen, Dr. Adnan Al Bursh van het Al Shifa Medical Complex en Dr. Iyad Al Rantisi van het Kamal Adwan ziekenhuis, zijn overleden in gevangenschap, naar verluidt als gevolg van zware mishandeling.
Het Israëlisch leger negeert elke dag flagrant het internationaal recht door de gezondheidszorg in Gaza te viseren.
In Gaza negeert Israël elke dag flagrant het feit dat ziekenhuizen, medisch personeel en ambulances volgens het internationaal humanitair recht te allen tijde gerespecteerd en beschermd moeten worden. In de context van de huidige genocidale militaire operatie is het tempo van de aanvallen tegen de Palestijnse gezondheidszorg opgedreven tot ongekende hoogten, maar ze zijn al vele jaren een terugkerend gegeven, gekenmerkt door chronische straffeloosheid.
Gezondheidspersoneel en medische infrastructuur waren tijdens alle voorbije Israëlische oorlogen in Gaza een doelwit, en ook tijdens de Grote Mars van terugkeer in 2018 -wekelijkse vreedzame Palestijnse betogingen aan de barrière die Gaza volledig afsluit van Israël- schoot het Israëlisch leger met scherp. Volgens de Palestijnse mensenrechtenorganisatie Al-Mezan doodden Israëlische scherpschutters toen in totaal 217 manifestanten (waaronder 48 kinderen). Onder hen bevonden zich zowel journalisten als medische hulpverleners, die nochtans duidelijk identificeerbaar waren door hun kledij. De blokkade die Israël in 2007 instelde tegen Gaza zorgde er daarnaast voor dat de enclave het al vele jaren moest stellen met een slepend tekort aan medicijnen en medisch materiaal - op zichzelf een doorgedreven en langdurige aanval tegen de Palestijnse gezondheidszorg.
Bij de 500 dodelijke slachtoffers die door de VN-mensenrechtenraad werden gerapporteerd op dinsdag moet alvast de fysiotherapeut Fadi Al-Wadiya worden geteld. De 33-jarige werknemer van 'Médecins Sans Frontières' (MSF), kwam diezelfde dinsdag -samen met vijf andere mensen, waaronder drie kinderen- om bij een Israëlische drone-aanval in de buurt van een MSF-kliniek in Gaza Stad. Al-Wadiya is al de zesde MSF-medewerker die sinds 7 oktober is gedood in de Gazastrook. "Nergens in Gaza is het veilig", reageerde MSF in een statement. "Israëlische troepen vallen herhaaldelijk gezondheidswerkers en medische faciliteiten aan, waardoor het voor ons bijna onmogelijk is om levensreddende humanitaire hulp te blijven bieden." Bij andere medische hulpverlenende organisaties in de Palestijnse enclave hoor je hetzelfde verhaal. De Palestijnse Rode Halve Maan betreurt de dood van reeds 34 medewerkers in Gaza, de meesten van hen medisch spoedpersoneel, waaronder 19 terwijl ze probeerden te reageren op noodoproepen van burgers. Bij de VN-Organisatie voor Palestijnse Vluchtelingen (UNRWA) -dat niet uitsluitend medische hulp biedt- staat het aantal gedode medewerkers in Gaza al op 193.
De systematische aanvallen op de gezondheidszorg in Gaza verergeren de enorme humanitaire crisis. Na maanden van onophoudelijke Israëlische bombardementen is er geen enkel ziekenhuis in de Gazastrook dat nog volledig functioneert en medisch personeel ziet zich gedwongen om slachtoffers van luchtaanvallen en andere patiënten te behandelen in overvolle faciliteiten, zonder de benodigde apparatuur en medicijnen (onder meer anesthesie).
Door de blokkade van Israël heeft de bevolking onvoldoende toegang tot schoon water en andere basisbehoeften. Daardoor verspreiden besmettelijke ziekten zich snel, loopt de gezondheidscrisis uit de hand, neemt de heersende hongersnood toe en stijgt het dodental.
En wie verslag wil uitbrengen over deze vreselijke situatie of de ernstige misdaden tegen de menselijkheid van Israël, is wat Tel Aviv betreft ook een legitiem doelwit voor eliminatie. Sinds 7 oktober zijn er al 108 mediaprofessionals gedood in Gaza - op twee Israëli’s en drie Libanezen na, allemaal Palestijnen. Dat werd deze week bekendgemaakt door het internationaal journalistiek onderzoeksproject: The Gaza Project.
Sinds 7 oktober zijn er al 108 journalisten en media-medewerkers gedood in Gaza.
Voor de media-medewerkers in Gaza geldt hetzelfde verhaal als voor het medisch personeel. Volgens The Gaza Project zitten er uiteraard journalisten onder de inmiddels al ongeveer 38.000 Palestijnse burgers die omkwamen ten gevolge van de niet aflatende Israëlische bombardementen in Gaza, maar de pers wordt eveneens bewust geviseerd, zowel thuis als op het terrein. Zeker 14 journalisten hadden persvesten aan die hen duidelijk identificeerden als media-medewerkers toen ze dodelijk aangevallen werden door het Israëlisch leger. Nochtans zouden journalisten en persmedewerkers -net als gezondheidswerkers- bescherming moeten genieten onder het internationaal humanitair recht.
Van de 80 journalisten en mediawerkers die de afgelopen negen maanden een ‘beschermend’ pershesje kregen van het ‘Press House’, een gedeeld kantoor en gemeenschapsruimte voor verslaggevers in Gaza, zijn er ondertussen al 11 gedood. Deze symbolische structuur werd inmiddels zelf oook vernietigd door een Israëlische bom, net als de meeste andere gebouwen die gebruikt werden door de media in Gaza.
“Dit is een van de meest flagrante aanvallen op de persvrijheid die ik me kan herinneren. De impact op de persvrijheid in Gaza, in de regio en in de rest van de wereld, is iets wat we niet kunnen accepteren”, reageerde Carlos Martínez de la Serna van het ‘Committee to Protect Journalists’ (CPJ) op het onderzoek van The Gaza Project. Het CPJ meldde enkele maanden geleden al zeer verontrust te zijn over een schijnbaar patroon in Gaza, waarbij journalisten bedreigingen ontvangen van Israëlische militairen om hun activiteiten te staken. Indien ze daar niet aan toegeven worden vervolgens leden van hun familie vermoord. "Het doden van familieleden van journalisten in Gaza maakt het voor hen bijna onmogelijk om verslag te blijven uitbrengen, omdat het risico nu henzelf overstijgt en ook hun dierbaren omvat", aldus CPJ.
Israëls doelbewuste aanvallen op journalisten en de pers maken deel uit van het bewijsmateriaal dat wordt gepresenteerd in de door Zuid-Afrika geïnitieerde genocidezaak tegen Israël voor het Internationaal Gerechtshof in Den Haag. Daarnaast werd de vernietiging van de gezondheidszorg gepresenteerd voor het ICC als een van de vijf grote genocidale daden die Israël stelt in Gaza.