Image
Kishida

Fumio Kishida

Kishida bevestigd als premier
Artikel
2 minuten

Verkiezingen in Japan genieten weinig belangstelling in de rest van de wereld. Nochtans is Japan de derde grootste economische macht ter wereld, lid van G7. Maar ook de Japanners zelf zijn nauwelijks geïnteresseerd bleek tijdens de afgelopen parlementsverkiezingen. Een opkomst van 55% is ook naar Japanse normen zeer laag.

Er ging deze zomer meer belangstelling uit naar de voorverkiezingen binnen de Japanse Liberaal-Democratische Partij (LDP). Die koos eind september, onder de vier kandidaten, haar nieuwe leider en daarmee meteen nieuwe premier, Fumio Kishida. Hij volgde de onpopulaire Yoshide Suga op, die een jaar eerder in de plaats was gekomen van Shinzo Abe die acht jaar premier was.

Zwakke oppositie

Op 31 oktober 2021 konden de Japanners stemmen voor een nieuwe Shūgiin (Lager Huis van het Japans parlement). De LDP behoudt, na enkele verliezen bij lokale verkiezingen en tegen de peilingen in, de meerderheid van zetels: 259 van de 475, een verlies van 17 zetels terwijl er een groter verlies was verwacht. Er zijn wel enkele kopstukken, onder wie de partijsecretaris en de gewezen ministers van Justitie en van Olympische Spelen, die in hun district verloren.

De LDP kan dus rustig verder regeren, samen met coalitiepartner Komeito, de politieke arm van een boeddhistische groep, die 32 zetels binnenrijft. De LDP regeert, op een korte onderbreking na, al 66 jaar. Politieke crisissen zijn in Japan doorgaans het gevolg van conflicten binnen de LDP.

De lage opkomst weerspiegelt het wantrouwen van veel Japanners. In recente peilingen verklaart 62% niet te geloven dat verkiezingen ook maar iets uitmaken. Een oppositieblok van 5 partijen lijdt daar ook onder: het verloor in totaal 10 zetels. Het blok wordt vooral geleid door de Constitutionele Democratische Partij (CDP), die 96 zetels behaalt, een verlies van 13. Ook de communistische partij maakt er deel van uit: die haalt 12 zetels, een verlies van 2.

Rechtse “Vernieuwers”

De grote winnaar van de verkiezingen is de zeer rechtse populistische Ishin (Vernieuwing), die haar zetelaantal bijna verviervoudigd, van 11 tot 41. De partij werd pas in 2015 opgericht. Net zoals de LDP ijvert Ishin voor een grondwetswijziging die voor Japan alle hinderpalen op zijn militaire uitbouw wegneemt.

 


Iets fout of onduidelijk gezien op deze pagina? Laat het ons weten!

Thema
Land

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze digitale nieuwsbrief.