Image
Koerden

Naar schatting 30 miljoen Koerden leven in Turkije, Syrië, Irak en Iran; Al-Jazeera, CC

Koerden in de vuurlinie
Artikel
2 minuten

In de context van de repressie tegen het volksprotest in Iran worden de Koerden nu extra geviseerd.

Midden november dreven de Iraanse autoriteiten de repressie op in het Noord-westen van het land, waar het grootste deel van de Koerdische gemeenschap leeft. Zo werd de stad Mahabad ingenomen door het leger en ordehandhavingstroepen met gepantserde voertuigen.

Volgens verschillende getuigenissen doorgegeven via de Koerdische diaspora worden de demonstranten met scherp beschoten. Het is in deze regio dat Mahsa Amini geboren is (haar Koerdische voornaam is Jîna), de vrouw wiens dood in september -nadat ze gearresteerd was door de zedenpolitie ('Gasht-e Ershad')- de huidige volksprotesten tegen het regime uitlokte. 

Eveneens sinds midden november werd de Iraans-Koerdische oppositie in ballingschap in Iraaks Koerdistan meermaals gebombardeerd (met raketten en kamikaze-drones). Dit leidde tot protestdemonstraties in Bagdad tegen de schending van de Iraakse territoriale soevereiniteit. De verharding tegenover de Koerdische manifestanten in Iran zelf en de aanvallen tegen de militanten van de Koerdische oppositiepartijen die zich geïnstalleerd hebben aan de andere kant van de grens met Irak  -waaronder de Democratische Partij van Koerdistan in Iran (PDKI) en de Komala- hebben complementaire doelstellingen.  

Ten eerste wil Teheran beletten dat Iraans Koerdistan aan zijn controle ontsnapt. De herinnering aan de korte installatie van een autonome Koerdische Republiek in Mahabad (1946-1947) en de bijna-afscheuring van de regio na de islamitische revolutie van 1979, zullen deze houding zeker mee bepalen. Van 1979 tot 1982 was het ten koste van zware repressie en van duizenden executies dat de orde opnieuw hersteld werd en dat de Islamitische Republiek de eis van de PDKI van tafel kon vegen: “Democratie in Iran en autonomie voor Koerdistan".

Ten tweede wordt het bestaan van deze oppositie geïnstrumentaliseerd door de Iraanse autoriteiten om te beweren dat de volksprotesten het resultaat zijn van een poging om het land te destabiliseren door een binnenlandse vijand -de Koerden- in samenwerking met partijen die zich geïnstalleerd hebben in Irak en die door Teheran beschouwd worden als ‘terroristen’. 

Op hetzelfde moment lanceerden de Turkse autoriteiten -volgend op een aanslag in Istanboel op 13 november- het oorlogsoffensief ‘Klauwzwaard’ tegen de Koerden in Syrië en Irak. De Koerden bevinden zich dus overal in de vuurlinie.


Iets fouts of onduidelijks gezien op deze pagina? Laat het ons weten!

Land

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze digitale nieuwsbrief.