Image
Kallas

Kaja Kallas; shutterstock.com

Mailactie: Neen aan Kaja Kallas als nieuwe Hoge Vertegenwoordiger van de EU voor Buitenlandse Zaken!
Artikel
4 minuten

Vraag de Belgische premier Alexander De Croo en minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib om de kandidatuur van de Estse Kaja Kallas voor de positie van Hoge Vertegenwoordiger van de EU voor Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid niet te steunen. In deze template brief wordt geargumenteerd waarom, maar iedereen kan zijn/haar eigen versie opstellen en opsturen naar contact@premier.be en hadja.lahbib@diplobel.fed.be 

Geachte heer Alexander de Croo, Eerste Minister van België
Geachte mevrouw Hadja Lahbib, Minister van Buitenlandse Zaken van België

Ik ben .... voeg eigen naam en/of organisatie toe ...

Ik schrijf u omdat ik bezorgd ben over de kandidatuur van mevrouw Kaja Kallas, tot voor kort premier van Estland en lid van RENEW Europe (dezelfde politieke fractie in het EU-Parlement waartoe uw respectievelijke politieke partijen behoren), als de toekomstige Hoge Vertegenwoordiger van de Europese Unie voor Buitenlandse Zaken en hoofd van de Europese Dienst voor Extern Optreden (EEAS).

Mevrouw Kallas staat bekend om haar heftige uitspraken tegen de Russische aanvalsoorlog in Oekraïne, wat op zich heel begrijpelijk is gezien de moeilijke geschiedenis van Estland en de Esten tijdens de Sovjet-Unie. De Russische invasie in Oekraïne is een duidelijke schending van het internationaal recht en het is dus gerechtvaardigd en noodzakelijk om deze te veroordelen. Het is echter iets anders om vurig te pleiten voor de escalatie van de oorlog en voor het sturen van steeds meer en zwaardere wapens naar Oekraïne. Het hoofd van de diplomatieke dienst van een land moet -zoals het woord zelf al zegt- diplomatiek zijn in zijn of haar publieke uitspraken, en streven naar een einde van het oorlogsgeweld.

Bovendien is een grote meerderheid van de EU-burgers inmiddels voorstander van het beëindigen van de bloedige Russisch-Oekraïense oorlog, in plaats van die verder aan te wakkeren en te laten escaleren met nieuwe wapenpakketten en/of opruiende toespraken.

Bijgevolg is mevrouw Kallas -die met een glimlach op haar gezicht (zie video min. 01.01.03), het nucleaire gevaar voor heel Europa minimaliseert door te verklaren dat ze voorstander is van het militair verslaan van Rusland en zelfs het opdelen van dat land in kleinere staten- gewoonweg niet de juiste persoon voor deze hoge EU-positie.

Bovendien kan het voormalige staatshoofd van een land als Estland, dat in 2003 Irak mee binnenviel (samen met de VS, het VK en Oekraïne), de Europese Unie niet vertegenwoordigen in de Arabische/islamitische wereld, noch in het bredere Mondiale Zuiden, omdat zij net belichaamt wat de heer Josep Borrell, de huidige Hoge Vertegenwoordiger, openlijk "de dubbele standaarden van de Europese Unie in de internationale politiek" noemt. Deze dubbele standaarden zijn ook duidelijk zichtbaar in de reactie (of het gebrek daaraan) van de EU op de Israëlische oorlog tegen Gaza.

Terwijl Rusland snel en resoluut door de EU werd aangepakt met sancties en veroordelingen nadat het Oekraïne was binnengevallen, kreeg Israël nauwelijks een tik op de vingers. Zelfs nu, na tienduizenden burgerdoden en talloze ernstige oorlogsmisdaden die door de VN zijn gedocumenteerd, kan Israël rekenen op de openlijke diplomatieke en zelfs militaire steun van EU-lidstaten. Kallas heeft vaak haar sympathie voor Israël uitgesproken en wordt daarom door de Israëlische pers "pro-Israëlisch" genoemd. Met Kallas in functie valt te verwachten dat de EU minder kritisch zal zijn over het gewelddadige gedrag van Israël in de bezette Palestijnse gebieden.  

Gewoonlijk volgt Estland gehoorzaam de lijn van de VS op het gebied van buitenlands beleid. Dit wordt duidelijk aangetoond door de bereidheid in 2003 om op verzoek van Washington deel te nemen aan de niet-uitgelokte, ongerechtvaardigde en illegale aanvalsoorlog van westerse landen tegen een reeds door oorlog verscheurd Irak.

Hoe zal België in de nabije toekomst aan zijn burgers en aan zijn inwoners met Arabische roots uitleggen dat in zijn hoofdstad Brussel een belangrijke diplomatieke instelling van de EU (de EEAS) geleid wordt door een persoon wiens land Irak illegaal is binnengevallen en heeft geweigerd de grootschalige oorlogsmisdaden van Israël in Gaza en de Westelijke Jordaanoever te veroordelen. Het aanvaarden van mevrouw Kaja Kallas als de toekomstige Hoge Vertegenwoordiger van de EU zou alleen maar bewijzen dat de EU, België en Brussel geen lessen hebben getrokken uit de geschiedenis. 

Dat Estland de Russische invasie in Oekraïne krachtig veroordeelt is logisch. Dat Estland de Israëlische oorlog in Gaza niet veroordeelt, is inconsequent. Dat Estland vergeten is dat het in het recente verleden hetzelfde heeft gedaan in Irak als Rusland nu doet in Oekraïne, is gewoon dissonant. 

Om bovenstaande redenen vraag ik u vriendelijk om de middelen die tot uw beschikking staan te gebruiken om mevrouw Kaja Kallas ervan te overtuigen om haar kandidatuur voor de positie van toekomstige Hoge Vertegenwoordiger van de Europese Unie voor Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid en hoofd van de Europese Dienst voor Extern Optreden, in te trekken.

Ondergetekende,

... voeg naam en/of organisatie toe ...

 

 

 

 

 

 


Iets fouts of onduidelijks gezien op deze pagina? Laat het ons weten!

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze digitale nieuwsbrief.