Image
Minister Muyters, geef geen Vlaams geld aan wapenonderzoek
copyright @Vredesactie
Minister Muyters, geef geen Vlaams geld aan wapenonderzoek
Opinie
2 minuten

Vlaanderen besliste in de jaren negentig om geen belastinggeld te spenderen aan militair onderzoek. Onze regering heeft sindsdien bij de besteding van overheidsmiddelen altijd rekening gehouden  met waardevolle ethische regels.

Vlaanderen besliste in de jaren negentig om geen belastinggeld te spenderen aan militair onderzoek. Onze regering heeft sindsdien bij de besteding van overheidsmiddelen altijd rekening  gehouden met waardevolle ethische regels. De Vlaamse technologische sectorfederatie Agoria vroeg vorige maand om die ethische regels te schrappen.

Vlaamse ngo’s en vakbonden roepen bevoegd minister Muyters op om deze ethische criteria te behouden en geen Vlaams belastinggeld te besteden aan wapenonderzoek. Het ‘innovatiever’ maken van wapens maakt de wereld niet veiliger.

De militaire technologieën die nu worden ontwikkeld, worden binnenkort wereldwijd verhandeld en bepalen mee de oorlogsvoering van de toekomst. Bovendien toont onderzoek aan dat investeren in militair onderzoek geen enkel economisch nut heeft.

IWT-richtlijn blijft waardevol

In de jaren negentig besloot de Vlaamse regering tot ethische regels voor de werking van het Vlaams Wetenschapsinstituut IWT. Het verbod tot "steun aan onderzoeksprojecten met een mogelijke militaire affiniteit" werd bekend als de IWT-richtlijn. Deze richtlijn verbiedt militair onderzoek niet maar sluit overheidssteun aan wapenprojecten uit.

Eind januari kondigde minister Muyters aan een advies in te winnen bij VARIO, de strategische raad voor ondernemen en innovatie. Muyters ging daarmee in op de vraag van Agoria naar een versoepeling van de richtlijn. Nochtans zei de minister in 2015 dat er zich met de richtlijn helemaal geen problemen voordoen en dat hij de praktijk wilde voortzetten zoals ze was.

Een kwestie van oorlog en vrede

Na een grondige doorlichting van het beleid en de economische impact ervan in 2008, heeft het Vlaams Vredesinstituut (VVI) zich ook al uitgesproken voor het behoud van de ethische richtlijn.

Nu Muyters de IWT-richtlijn gaat herzien, zou het logisch zijn dat hij het VVI ook om een advies vraagt. In het Vlaams Parlement zei hij dat niet te zullen doen. Zijn partijgenoot en voorzitter van het Vlaams Parlement vroeg op eigen initiatief wel een advies aan. Het is echter onduidelijk of minister Muyters op dit advies zal wachten voordat hij een beslissing neemt.

De IWT-richtlijn bewijst al tientallen jaren haar nut. Deze richtlijn is geen kwestie van economie, maar gaat over oorlog en vrede.

Ondertekend door:

ABVV
11.11.11
Aan de Ijzer
Vrede
IPIS – International Peace Information Service
Pax Christi Vlaanderen
Intal
Greenpeace Belgium
Palestina Solidariteit
VOS – Vlaamse Vredesvereniging
Broederlijk Delen

 

 

 


Iets fouts of onduidelijks gezien op deze pagina? Laat het ons weten!

Land

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze digitale nieuwsbrief.