Image
Narendra Modi
Modi bijt in het Bengaals zand
Artikel
4 minuten

In april waren er te midden van een enorme COVID-19-catastrofe in India verschillende deelstaatverkiezingen.

Ondanks de pandemie, omhelsden zondag in de Indiase staat West-Bengalen duizenden aanhangers van het ‘All India Trinamool Congress’ (TMC) elkaar zonder masker, om hun overwinning op de partij van de Indiase premier Narendra Modi te vieren.

Modi deed er alles aan om West-Bengalen te veroveren voor zijn Bharatiya Janata-partij (BJP). Met massameetings bracht hij de volksgezondheid genadeloos in gevaar, maar het heeft niet mogen baten. Ook in andere deelstaten deed de BJP het niet goed.

Mamata

De TMC en bondgenoten haalden in West-Bengalen 215 zetels in het deelstaatparlement, tegenover 74 voor de BJP. De communisten van de CPI(M), tot tien jaar geleden oppermachtig in deze staat, haalden geen enkele zetel meer. De CPI(M) noemde het resultaat erg ontgoochelend en weet het aan de polarisatie tussen BJP en TMC. De premier van West-Bengalen en oprichtster van de TMC, Mamata ‘Didi’ Banarjee ontpopte zich tot een van de felste tegenstanders van Narendra Modi.

De BJP had in het district Nandigram een vroegere topmedewerker van Mamata tegen haar ingezet, die enkele maanden geleden was overgelopen – vermoedelijk met stevige beloften over een toppost in geval van een zege. Mamata trok als uitdaagster naar Nandigram, waar de BJP op geen geld gekeken had om haar te kunnen verslaan. Uiteindelijk won ze volgens het Indiase persbureau met een kleine marge, wat de BJP betwistte.

Modi’s partij had in West-Bengalen ook verscheidene andere gekozenen van TMC omgekocht om voor de BJP op te komen, maar de overlopers beten massaal in het zand. Die tactiek om gekozenen van andere partijen, waaronder ook de Congrespartij, met allerlei gunsten en geld te doen overlopen, heeft de BJP nochtans al een meerderheid opgeleverd in enkele deelstaten.

‘Sociale’ censuur

De deelstaatverkiezingen, gespreid over verschillende weken, vielen samen met een enorme explosie van COVID-19-besmettingen, ziekenhuisopnames en sterfgevallen. Niettemin organiseerde Modi in West-Bengalen massale verkiezingsbijeenkomsten waar de voorschriften inzake afstand en mondmaskers compleet werden genegeerd. De hindoe-nationalistische BJP zag ook geen graten in massale pelgrimages waarbij miljoenen hindoes zich onderdompelden in “heilige rivieren”. Nochtans had een forum van wetenschappelijke adviseurs de premier begin maart al gewaarschuwd voor een aankomende COVID-19-golf met een nieuwe variant, zo geraakte afgelopen zondag bekend. De waarschuwing van het Forum werd volkomen in de wind geslagen.

Modi betoonde weinig medeleven en zette de ‘sociale media’ onder zware druk om kritiek op zijn beleid te weren. Twitter ging in op die druk en schrapte tweets met kritiek op Modi’s aanpak van de pandemie. Facebook censureerde oproepen tot ontslag van de premier. Modi en de BJP oefenen al lang zware druk uit op de reguliere Indiase media, op het academisch leven en zelfs op Bollywood, om meegaand te zijn met de regering.

Tamil Nadu

In de zuidelijke staat Tamil Nadu, met hoofdstad Chennai (het voormalige Madras), leed Modri een zware nederlaag in de recente verkiezingen voor het deelstaatparlement. De BJP’s bondgenoot daar, ‘All India Anna Dravidian Progressive Federation’ (AIADMK) en lid van Modi’s regerende Nationale Democratische Alliantie (NDA) verloor er de meerderheid. De AIADMK valt in Tamil Nadu op 70 zetels, een verlies van 55 zetels die naar de regionale oppositie gingen, de ‘Dravida Munnetra Kazhagam’ (DMK), onder leiding van M.K. Stalin. De DMK bemachtigde 150 zetels.

In de noordoostelijke Indiase deelstaat Assam behoudt de BJP met 70 van de 126 zetels nipt haar meerderheid, al had ze op meer (85) gerekend. De BJP voert in deze staat al verschillende jaren een haatcampagne tegen moslims die volgens de partij voor het merendeel illegale immigranten uit Bangladesh zijn.

Kerala

Een resultaat waar ook fel naar werd uitgekeken, is dat van de zuidelijke staat Kerala, dat bestuurd wordt door een links front (LDF) rond de communisten. De regerende linkse coalitie behaalde er 91 van de 140 zetels, de coalitie rond de Congrespartij 41 zetels en de NDA-coalitie van Modi slechts 1 zetel.

De Congrespartij had gehoopt de macht te heroveren, maar de kiezers hebben links duidelijk beloond voor de efficiënte aanpak van de COVID-crisis die erg afsteekt tegen die van de nationale regering. Kerala wordt algemeen beschouwd als een van de best bestuurde Indiase staten.

Kerala is dan ook de enige troost voor links dat het extreem slecht deed bij de nationale verkiezingen van 2019. De twee communistische partijen, CPI(M) en CPI, behaalden toen respectievelijk 3 en 2 zetels in het nationaal parlement, een absoluut dieptepunt.

Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur Buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië en publiceerde verschillende boeken over deze regio's. Hij werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers, waar dit artikel eerder verscheen.
 


Iets fouts of onduidelijks gezien op deze pagina? Laat het ons weten!

Land

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze digitale nieuwsbrief.