Multimedia: Climaxi
2 minuten

Klimaatverandering is het dure prijskaartje voor het enorme verbruik van fossiele brandstoffen. Niet alleen landen zoals Brazilië en eilandengroepen in de Stille Oceaan voelen de impact van de klimaatchaos. Ook België blijft niet gespaard: de zeespiegel stijgt, de vispopulatie verandert en de energieprijzen ontploffen.

vzw 't Uilekot, Friends of the Earth, Victoria Deluxe, Masereelfonds, vzw Vrede, Klimaat en sociale rechtvaardigheid, Comité België Brazilië, Wereldsolidariteit Leuven e.a. organiseren de laatste week van oktober een karavaan rond klimaat en sociale rechtvaardigheid met internationale en nationale sprekers.

De karavaan lanceert de eerste Vlaamse langspeelfilm rond het thema. ” Wat diende er nog gezegd? Al Gore maakte de wereld wakker. Nic Balthazar maakte met The Big Ask een clip die de wereld rondging. Maar...werken de concepten van de activisten wel? Kan iedereen mee? Is klimaatwijziging niet iets dat enkel de middenklasse beroert? Misschien zijn er mensen zonder voetafdruk? Wij filmden in Frankrijk, België en Brazilië...”

De karavaan geeft het woord aan Luciano Brunet, directeur van de INCRA in Santarém én een van de hoofdrolspelers van de film. De INCRA is een Braziliaanse dienst die we qua doelstellingen kunnen vergelijken met de Administratie Ruimtelijke ordening in België. Luciano vertelt ons vanuit zijn eigen ervaring meer over de complexe situatie in het Amazone-woud.

Volgens een recente studie van Oxfam zal de klimaatverandering de komende veertig jaar 75 miljoen klimaatvluchtelingen veroorzaken in Azië en de Stille Oceaan.

Marstella Jack, advocate uit Micronesië, getuigt over deze situatie: “ We worden mensen zonder land, zonder bezittingen “.

Uit België trokken we sprekers aan die het hebben over energie en armoede!

De karavaan passeert telkens om 20u in:

  • Gent – dinsdag 27 oktober in De Centrale (Kraankindersstraat 2)
  • Leuven – woensdag 28 oktober in het Oratoriënhof (Mechelsestraat 111)
  • Brussel – donderdag 29 oktober in de Pianofabriek (Fortstraat 35 Sint Gillis)
  • Oostende – vrijdag 30 oktober in de Anklap (Leffingestraat 85 )
  • Antwerpen – zaterdag 31 oktober in het Ecohuis (Turnhoutsebaan 139 Borgerhout)
  • Herzele – zondag 1 november in 't Uilekot (Groenlaan 39) + Afterparty

De DVD “Climaxi, on est peut-être riche” kan men met korting bestellen door 12 € over te schrijven voor 27 oktober op reknr. 001-0597918-86

 


Iets fouts of onduidelijks gezien op deze pagina? Laat het ons weten!

Thema
Land

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze digitale nieuwsbrief.