Image
DSEI protest

Protest aan de ingang van DSEI; Beeld: stopthearmsfair.co.uk

Ondanks pandemie gaat de grootste Europese wapenbeurs gewoon door
Artikel
3 minuten

De COVID 19-pandemie kon niet beletten dat vandaag Europa’s grootste tweejaarlijkse wapenbeurs van start ging. Op de ‘Defence and Security Equipment International’-beurs of DSEI in Londen komen dit jaar meer dan 800 grote en kleinere wapenfabrikanten vier dagen lang hun waren aanprijzen voor een internationaal publiek. 

De beurs wordt georganiseerd met de actieve steun van de Britse regering. 61 landen kregen dit jaar een persoonlijke uitnodiging in de bus van het Brits ministerie van Buitenlandse Handel om een delegatie uit te vaardigen. Onder hen bevinden zich landen waarvan de autoriteiten zich schuldig maken aan mensenrechtenschendingen en schendingen van het internationaal recht. Vooral de uitnodiging van zes landen die door het Brits ministerie van Buitenlandse Zaken in 2019 zelf officieel bestempeld werden als problematisch op het vlak van de mensenrechten, springt in het oog. 

Zo verwelkomden de organisatoren van de beurs een delegatie uit het theocratische Saoedi-Arabië, dat naast zware repressie tegen dissidentie in eigen land, al zeven jaar een bloedige oorlog voert in buurland Jemen. Volgens de Verenigde Naties voltrekt zich in Jemen momenteel de grootste humanitaire crisis ter wereld. 

Onder de genodigden vindt men eveneens het Egypte van president Abdel Fattah el-Sisi, waar elke vorm van dissidentie op gewelddadige wijze uitgeschakeld wordt. Meer dan 100 NGO’s maakten de VN er begin dit jaar nog attent op dat de Egyptische autoriteiten de mensenrechtenbeweging in het land volledig en systematisch tracht te vernietigen. 

Ook Colombia, waar zeer brutaal gereageerd wordt op het sinds mei vorig jaar aanhoudend sociaal volksprotest, kreeg een uitnodiging voor de Britse wapenbeurs. Daarnaast flaneren er delegaties van Bangladesh, Bahrain en Irak door de expositieruimtes – allemaal landen die omwille van gewelddadige interne repressie op de lijst van mensenrechtenschenders van het Brits ministerie van Buitenlandse Zaken belandden. Hun aanwezigheid onthult duidelijk dat economische belangen veel zwaarder doorwegen voor de Britse regering dan principiële standpunten over mensenrechtenschendingen.

De vorige editie van DSEI kostte de Britse belastingbetaler 2,4 miljard pond aan politiebeveiliging. Dit jaar is de beurs volgens de organisatoren zo’n 30% kleinschaliger in vergelijking met 2019, onder meer ten gevolge van de reisrestricties in het kader van de coronacrisis. De link tussen het ministerie van Defensie en de wapenindustrie, tussen het leger en zijn industriële leveranciers, is echter te belangrijk om een wereldwijde pandemie roet in het eten te laten gooien. 

Sarah Wiseman, hoofd van het exportbeleid van het Brits ministerie van Defensie verklaarde zopas dat het doel van evenementen als DSEI de ontwikkeling "van meer strategische relaties met de industrie” is. Ze benadrukte ook het belang van de sector bij de creatie van jobs. Volgens haar worden in heel het Verenigd Koninkrijk 200.000 mensen rechtstreeks of onrechtstreeks tewerkgesteld door de “defensie-industrie”.   

Het is duidelijk dat wapenexportcontrole op basis van morele principes ondergeschikt blijft aan de economie. En dat geldt lang niet alleen voor het Verenigd Koninkrijk. 


Iets fouts of onduidelijks gezien op deze pagina? Laat het ons weten!

Thema

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze digitale nieuwsbrief.