Image
Irak
Oorlog in Irak en Syrië
Dossier
2 minuten

Vrede vzw heeft een uitgebreid dossier klaar dat inzicht biedt in de recente conflicten in Irak en Syrië en duiding geeft bij de opmars van Islamitische Staat (IS).

Internationale bemoeienissen verzieken de situatie in Irak en Syrië

De situatie in Irak en Syrië wordt met de dag complexer. Dat er maar geen einde aan het geweld komt, heeft vooral te maken met de inmenging van internationale en regionale machten in de regio, die in beide landen hun dikwijls tegengestelde belangen uitvechten. Het internationale machtsspel heeft er ook voor gezorgd dat jihadistische netwerken de laatste decennia als paddenstoelen uit de grond schoten.

Lees hier het dossier

De bloedige geschiedenis van sjiitische milities in Irak

De opmars en het succes van Islamitische Staat (IS) in Irak is grotendeels te wijten aan de ontwrichting van het Iraakse staatsbestel, het al jaren aanhoudende sektarische geweld en de marginalisering van de soennitische minderheid in het land. De meeste analisten zijn het daarover eens. Aan de oorsprong ligt de Amerikaanse bezettingspolitiek. Vanaf 2005 tot 2008 voerden sjiitische milities, bewapend en getraind door Washington, een waar terreurbewind tegen de soennitische bevolking met vele duizenden doden tot gevolg. De soennitische bevolking verloor alle vertrouwen in het centraal gezag in Bagdad en kwam uiteindelijk in opstand. We blikken even terug op deze zwarte nagenoeg vergeten bladzijde uit de recente Iraakse geschiedenis, noodzakelijk om het huidige geweld en de opkomst van IS ('Daesh' volgens het Arabische acroniem) beter te begrijpen.

Lees hier het dossier

 

 

 


Iets fouts of onduidelijks gezien op deze pagina? Laat het ons weten!

Land

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze digitale nieuwsbrief.