Image
Solidair met Griekenland
Foto: Clemens Vasters
Solidair met Griekenland
Artikel
3 minuten

Heeft Griekenland fouten gemaakt? Uiteraard.

De oude politieke klasse en de Griekse oligarchen hebben zich ten koste van het land verrijkt en het land door slecht beheer in de problemen gebracht. Vandaar ook dat de Grieken voor een ander beleid hebben gestemd. Maar het wanbeheer en de corruptie van de oude klasse kon alleen plaatsgrijpen met Europese medeplichtigheid.

Europese banken en financiële instellingen hebben met hun casinomentaliteit jarenlang op onverantwoorde wijze geld in de Griekse economie gepompt, een beetje op gelijkaardige wijze als de wereldwijde financiële crisis van 2008. Daarnaast hebben landen als Frankrijk en Duitsland de Grieken onbetaalbare wapendeals in de strot geramd, zelfs op het ogenblik dat Griekenland in de financiële problemen zat. Zogenaamde 'reddingsplannen' hebben de crisis alleen verder doen escaleren. Zondag is er een 'samen met de Grieken' betoging in Brussel (21/06 om 13u30 Centraal station, Brussel). Allen daarheen. Nu is het aan ons om solidair te zijn met Griekenland. Het komt er immers op neer dat de Grieken moeten inleveren op lonen en pensioenen omdat Europese banken moesten worden gered van hun eigen roekeloosheid en afbetalingen aan Europese wapenbedrijven moeten gerespecteerd worden.

De redding van banken

Banken uit Frankrijk, Duitsland, Nederland en andere landen hebben op roekeloze wijze grote leningen verstrektIMF-directeur Batista bevestigde in maart dit jaar dat het hele Griekse 'reddingsplan' er op gericht was deze banken te redden en de Grieken daarvoor te laten betalen. Deze banken waren ook in het bezit van Griekse overheidsobligaties ter waarde van 122 miljard euro die ze – tegen de afspraken in, zo is gebleken uit IMF-documenten – op twee jaar tijd, van bij het begin van de crisis, al voor 50% van de hand deden, wat o.m. de rentelast voor de Grieken torenhoog maakte en de schuldenberg enorm deed stijgen. Het mechanisme om via Griekenland de Europese banken te redden is er de oorzaak van dat minder dan 10% van de eerste grote zogenaamde reddingsleningen aan Griekenland in het land zelf zijn geïnvesteerd.

Vette wapendeals voor Franse en Duitse wapenbedrijven

Tweede voorbeeld van de Europese hypocrisie: de wapenverkopen. Duitsland en Frankrijk zijn al jaren de belangrijkste wapenleveranciers van Griekenland. Enkele jaren terug ging er bijna 4% van het Griekse BNP naar het militaire apparaat, daarbij sterk aangemoedigd door de NAVO en de Europese wapenindustrie. Duitsland heeft traditioneel rond de 15% van de Griekse wapenmarkt in handen, Frankrijk 10%. In het jaar 2010 toen de Europese landen – met voorop Duitsland – Griekenland een besparing van 1,8 miljard euro in de sociale uitgaven deden slikken, zwegen ze over de enorme militaire uitgaven. Meer nog, Reuters en andere mainstream media brachten berichten en getuigenissen van betrokkenen die zeiden dat de aankoop van wapens een onuitgesproken voorwaarde was voor het verkrijgen van leningen. Op het moment dat Griekenland in crisis was en de defensie-uitgaven trachtte te verminderen, kocht het nutteloze Duitse duikboten (6 stuks voor 1,3 miljard euro vanuit Duitsland) en voor 1,7 miljard Duitse Leopard II tanks in 2010! In 2013 raakte trouwens bekend dat de Duitse wapenbedrijven smeergeld betaalden om het contract rond te krijgen. President Sarkozy zorgde er voor dat de Grieken 6 Franse fregatten zouden bestellen van het staatsgecontroleerde DCNS. In het crisisjaar 2010 kocht Griekenland voor 800 miljoen aan wapens van Frankrijk. Dat allemaal hoewel de leveranciers heel goed wisten dat Griekenland die niet kon betalen. Het is dus minstens een gedeelde verantwoordelijkheid (en een les voor België). Ik denk dat je gerust mag stellen dat de hoge militaire uitgaven (7,6 miljard in 2007) Griekenland de das hebben omgedaan. Als onze minister van Defensie zegt dat we vanaf 2019 voor 10 tot 12 miljard moeten uitgeven aan nieuwe wapens en dat het defensiebudget moet verdriedubbelen tegen 2030 (wat 4,3 miljard euro jaarlijks extra is), dan doet dit heel erg denken aan wat Griekenland is overkomen. Ook daarom komen we zondag op straat: geen besparingen voor de financiering van het militaire apparaat, niet in Griekenland, niet in België, nergens!

 


Iets fouts of onduidelijks gezien op deze pagina? Laat het ons weten!

Thema

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze digitale nieuwsbrief.