Image
speech Pieter
Foto: Steven Hendrix
speech Pieter
Actieverslag
4 minuten

Speech van Pieter Teirlinck op herdenking 70 jaar Hiroshima en Nagasaki 

Hartelijk welkom iedereen, ik ben Pieter Teirlinck van Vrede vzw en spreek in naam van Vredesoverleg Gent die deze herdenking ondertussen al meer dan 10 jaar organiseert.

Allereerst onze dank aan iedereen die deze avond mogelijk maakt.
De Stad Gent, Provincie Oost-Vlaanderen, Viadagio vzw, De 2e Adem kamerkoor, de vrijwilligers, restaurant De Grill, de harpiste Lakhsmi en in het bijzonder mevrouw Kyoko Ishida die speciaal voor deze herdenking uit Japan komt.

Dank ook voor de steun van de verschillende politieke partijen. we kregen tal van verontschuldigingen waar onder ook van burgemeester Termont, maar we zijn blij gemeenteraadsleden, schepenen en provincieraadsleden van de verschillende partijen te mogen verwelkomen in ons midden.
Van Spa: de heer Guy Reynebeau,
Open VLD: De eerste schepen Matthias De Clercq (spreekt straks in naam van het stadsbestuur), mevrouw Sofie D'Hose en de heer Karanfil Sadik
Voor Groen! mevrouw Sara Matthieu, Zeneb Bensafia en Riet Gillis,
CdenV: de heer Jef Van Pee

Beste aanwezigen. We zijn hier allen samen om de slachtoffers te herdenken die 70 jaar geleden vielen in Hiroshima en Nagasaki, op 6 en 9 augustus 1945. 237.000 mensen kwamen om tijdens de ontploffing van slechts twee kleine atoombommen.

Over de details van de verwoestingen wil ik niet uitwijden. Beelden zeggen immers meer dan woorden en in verschillende kranten kon u vandaag foto's zien van een hibakusha, een overlevende van de kernbomaanvallen. Sumitery Taniguchi, die de atoomaanval op Nagasaki overleefde, toont op zesentachtigjarige leeftijd zijn gruwelijke littekens aan de wereld.

De gemiddelde leeftijd van de hibakusha is 80 jaar, binnen enkele jaren zijn er dus geen levende getuigen meer. Daarom nodigen we op 18 september een hibakusha uit van Japan naar Gent. U bent allen zeer welkom voor de getuigenis van mevrouw Teruko Yokoyama die de kerwapenaanval op Nagasaki overleefde.

We nodigen haar uit binnen een activiteitenreeks Peace-Full met oa een tentoonstelling van vredesHaiku's langs de gentse binnenwateren en de ontplooiing van de grootste vredesvlag ter wereld aan het voormalige Belgacom-gebouw op 21 september ism Vredeshuis Gent.

Hibakusha getuigen over hun gruwelijke ervaring omdat ze willen dat dit nooit meer zal gebeuren. Ze een kernwapenvrije wereld. Landen moeten hun kernwapenarsnalen vernietigen en onderhandelen over een verbod op kernwapens.

En ook België kan en moet daar aan bijdragen! Ik geef u twee goede redenen:

(1) Wij zijn een defacto-kernwapenstaat, het is een publiek geheim dat er al meer dan een halve eeuw op ons grondgebied 10 tot 20 kerbommen liggen. Wij beschikken over kernwapens in weerwil van het Non-Proliferatieverdrag dat wij tekenden en waarin we afgespoken hebben géén kernwapens te bemachtigen!
(2) Wij dragen ook een historische verantwoordelijkheid. Driekwart van alle uraniumerts dat gebruikt werd om de kernwapens te produceren die Hiroshima en Nagasaki vernietigden kwamen uit de toenmalige Belgische kolonie Congo. Onze Belgische regering sloot in 1944 een akkoord met GB en de VS zodat die landen het alleenrecht zouden krijgen op alle uranium. Ons land draagt dus een enorme verantwoordelijkheid voor de ontwikkeling van de kerbom.

Anno 2015 is de Belgische officiële houding bijzonder ambigu.
Enerzijds zijn we voor een kernwapenvrije wereld. België heeft een mooie passage in het regeerakkoord waarbij we "ijveren voor internationale initiatieven met het oog op een verbod ... op wapensystemen met een willekeurig bereik en/of een buitensporig effect op burgers." Maar in de praktijk blijven die 20 Amerikaanse kernbommen hier gewoon liggen.

Bovendien heeft onze regering beslist om nieuwe gevechtsvliegtuigen aan te kopen die in staat zijn om deze kernbommen te droppen. De regering heeft tot nu toe immers niet gecommuniceerd dat het afziet van deze nucleaire capaciteit.

Het wordt hoog tijd dat België klaarheid schept, zijn we nu voor een kernwapenvrije wereld of voeren we een actief kernwapenbeleid?

Het maatschappelijk draagvlak voor een kernwapenvrije wereld is in ieder geval groot.
(1) 61% van de Belgen vindt dat 'de kernwapens uit de militaire luchtmachtbasis van Kleine Brogel verwijderd moeten worden'.
(2) En zowel op Vlaams als op Federaal niveau werden in april 2015 nog parlementaire resoluties aangenomen, onderschreven door alle democratische partijen van meerderheid en oppositie, die oproepen om de kernwapens uit ons land te verwijderen.
(3) Wereldwijd ondertekenden de afgelopen maanden 113 van de 195 erkende VN-lidstaten de zogenaamde 'Humanitaire Belofte'. Dit internationaal initiatief roept alle regeringen op om multilaterale onderhandelingen op te starten rond een internationaal verbod op kernwapens.
België weigert bizar genoeg de 'Humanitaire Belofte' te steunen. Een ondertekening van België zou nochtans dé opportuniteit zijn voor ons land om de doelstellingen geformuleerd in het eigen regeerakkoord in de praktijk te brengen.

Wij vragen onze regering om te stoppen met het actief blokkeren van het internationale proces naar een kernwapenverbod!

Wij nodigen alle aanwezigen uit om een brief te sturen naar onze Belgische Regering, waarin we vragen om dringend de 'Humanitaire Belofte' te steunen.

En wij roepen alle politici van de verschillende meerderheids- en oppositiepartijen hier aanwezig op om bij hun partijfracties aante dringen om in die zin een gezamenlijke resolutie op te stellen zowel op Vlaamse als federaal niveau.


Iets fouts of onduidelijks gezien op deze pagina? Laat het ons weten!

Thema
Land

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze digitale nieuwsbrief.