Image
Stop de oorlog
Foto: Voice of America News, Scott Bobb
Stop de oorlog
Opinie
3 minuten

In het Midden-Oosten neemt het geweld dramatische proporties aan. In Syrië, Irak en Jemen zijn de afgelopen maanden duizenden onschuldige slachtoffers gevallen.

Aleppo is het symbool geworden van de gruwelijke gevolgen van blind geweld. Andere steden zoals Ramadi, Mosoel (Irak) en Sa’dah hebben eveneens te lijden onder brutaal oorlogsgeweld.

Laat ons allen neen zeggen aan de oorlog. We roepen op om de bombardementen en beschietingen in Syrië te beëindigen en opnieuw werk te maken van een staakt-het-vuren en een politieke oplossing van het conflict. Wat in Aleppo is gebeurd mag zich niet meer herhalen.

Mensen in nood moeten toegang krijgen tot humanitaire hulp, bij voorkeur onder auspiciën van de VN.

Europa mag zijn grenzen niet sluiten voor de mensen die er hun toevlucht zoeken. Ze hebben recht op een waardige opvang en moeten in staat zijn om hun levens weer herop te bouwen. Het is onaanvaardbaar dat oorlogsvluchtelingen de speelbal worden van politieke campagnes en electorale berekeningen.

De militaire aanpak heeft zijn failliet bewezen. Militaire interventies hebben de conflicten in deze door geweld geteisterde regio alleen maar verder doen escaleren en voor bijkomend menselijk leed gezorgd. Terwijl de landen van de internationale coalitie tegen de Islamitische Staat hun verontwaardiging uiten over de vele burgerslachtoffers in Aleppo, weigeren ze de eigen verantwoordelijkheid in het oorlogsdrama ter erkennen. Internationale luchtoperaties waaraan ook ons land deelneemt hebben de afgelopen maanden honderden onschuldige slachtoffers gemaakt en hele steden vernietigd in Syrië en Irak. Elke buitenlandse militaire inmenging moet stoppen en plaats maken voor ernstige diplomatieke inspanningen.

Stop de destructieve wapenexport. Wapenwetten en bindende Europese criteria voor wapenhandel moeten gerespecteerd worden. Conflictgebieden worden overspoeld met wapens. De VS en de Europese Unie alleen al zijn samen verantwoordelijk voor 75 procent van de wapenmarkt in Noord-Afrika en het Midden-Oosten. Het kan niet zijn dat Amerikaanse en Europese bommen duizenden dodelijke slachtoffers maken in Jemen.

We vragen dat er een einde komt aan de gijzeling van burgers. De VN trekt aan de alarmbel omdat de blokkade die Saudi-Arabië rond Jemen heeft aangelegd 2,2 miljoen kinderen in zware hongersnood heeft gedreven. Volgens UNICEF sterft elke tien minuten een kind door ondervoeding. Ook in Jemen mogen burgers geen doelwit vormen.

Geen selectieve en hypocriete verontwaardigingen meer, maar een consequent beleid dat investeert in mensen en duurzame vrede. De bittere waarheid is dat Europa door zijn wapenhandel, handelsbeleid, grondstoffenhonger, militaire interventies en steun aan dictaturen mee verantwoordelijk is voor de dramatische situatie waarin het Midden-Oosten en Noord-Afrika verkeert. Wij burgers willen dat onze overheden het over een andere boeg gooien.

Vrede vzw roept mee op voor de wakes voor Aleppo, maar vraagt dat er ook wordt stilgestaan bij de andere steden en dorpen die gebombardeerd worden.


Iets fouts of onduidelijks gezien op deze pagina? Laat het ons weten!

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze digitale nieuwsbrief.