Image
Trekt België zich ook terug uit controversieel project met Israël?
Foto: Militair Embargo Israel
Trekt België zich ook terug uit controversieel project met Israël?
Artikel
2 minuten

Het Portugese ministerie van Justitie trekt zich terug uit een controversieel samenwerkingsproject in het kader van het Europese onderzoeksprogramma Horizon 2020. het is nu wachten op de KU Leuven en het Belgische ministerie van Justitie om hetzelfde te doen.

Het project (2015-2018) bestaat er in om de ondervragingstechieken te verbeteren ism met Israëlische veiligheidsdiensten en de Bar Ilan Universiteit. Ja, u leest het goed: met instanties die verantwoordelijk zijn voor de repressie tegen de Palestijnen en folterpraktijken.

De EU financiert dit zogenaamd LAW Train project met een bedrag van 5,095 miljoen Euro! Het Israëlische aandeel daarin wordt met 1,181 miljoen Euro gesubsidieerd.

Zitten ook mee in het project (zie lijstje verderop): de KULeuven en het Belgische ministerie van Justitie. Het is niet moeilijk om te concluderen dat beide instanties zich zo medeplichtig maken aan mensenrechtenschendingen.

Het gaat trouwens niet om het enige controversiële project. Israël is als vanouds de belangrijkste niet-Europese participant aan Europese onderzoeksprojecten. Vrede vzw dringt er al enkele jaren op aan om de samenwerking met Israël in controversiële Europese onderzoeksprojecten stop te zetten, in het bijzonder in de projecten met Israëlische wapenbedrijven.

De Gentse Universiteit doet onderzoek in een project ('Extreme') waarin ook een van de grootste Israëlische wapenbedrijven actief is, Elbit Systems. De Gentse Universiteit werkt ook samen met de meest gemilitariseerde universiteit van Israël (Technion, dat heel nauw samenwerkt met het Israëlische leger) in maar liefst drie projecten. De KUL zit ook in een project waarin het samenwerkt met Technion.

Op basis van de gegevens van eind 2015 zijn 70 verschillende Israëlische entiteiten betrokken bij 212 (gesubsidieerde) Europese projecten, waaronder vier met Israëlische wapenbedrijven (het gaat om Elbit Systems en Israel Airospace Industries (IAI). Belgische instellingen en bedrijven werken in 55 projecten samen met Israëlische bedrijven.

Hier de instanties betrokken bij het LAW TRAIN project:

1. KATHOLIEKE UNIVERSITEIT LEUVEN Belgium
2. INESC ID - INSTITUTO DE ENGENHARIADE SISTEMAS E COMPUTADORES, INVESTIGACAO E DESENVOLVIMENTO EM LISBOA Portugal
3. OPTIMIZACION ORIENTADA A LA SOSTENIBILIDAD SL Spain
4. USECON THE USABILITY CONSULTANTS GMBH Austria
5. MINISTERIO DEL INTERIOR Spain
6. DE FEDERALE OVERHEIDSDIENST JUSTITIE - LE SERVICE PUBLIC FEDERAL JUSTICE Belgium
7. Ministério da Justiça Portugal


Iets fouts of onduidelijks gezien op deze pagina? Laat het ons weten!

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze digitale nieuwsbrief.