Image
Vredesactivisten blokkeren conferentie Europees Defensie Agentschap
(C) Vrede vzw
Vredesactivisten blokkeren conferentie Europees Defensie Agentschap
Actieverslag
2 minuten

Het waren hoogdagen voor de militaire industrie in Brussel. Op 9/11 vond het NAVO-industrie-forum plaats. Een dag later was het de beurt aan de EU voor de conferentie van het Europees Defensie-Agentschap. Vredesactivisten blokkeerden de toegang tot deze laatste bijeenkomst.

Op woensdag 9 november was er een conferentie van de militaire industrie in NAVO-verband in het Brusselse Egmontpaleis, het NAVO-industrie forum. Als u zich afvraagt waarom de NAVO-lidstaten er moeten naar streven 2% van hun BBP te besteden aan defensie en daarbinnen 20% aan militaire investeringen, weet dan dat zoiets wordt bedisseld in dergelijke onderonsjes van het militair industrieel complex.
 
Vandaag was het de beurt aan het Europese Defensie Agentschap (EDA). Het Europees militair industrieel complex is er destijds in geslaagd om EDA op te nemen in het Verdrag van Lissabon. In artikel 42 (lid 3) staat heel duidelijk wat de doelstelling is van dit Agentschap: “De lidstaten verbinden zich ertoe hun militaire vermogens geleidelijk te verbeteren”.
 
Vrij vertaald betekent dit dat EU-staten zich meer en beter moeten bewapenen. Het Agentschap moet daarvoor onder meer “de industriële en technologische basis van de defensiesector versterken”. De belangen van de defensie-industrie zijn dus simpelweg verdragsrechtelijk vastgelegd!
 
De actie van vredesactivisten vandaag wil de groeiende invloed van de wapenindustrie op de EU aanklagen!


Iets fouts of onduidelijks gezien op deze pagina? Laat het ons weten!

Land

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze digitale nieuwsbrief.