Image
Vredeswake tegen oorlog met Iran
Vredeswake tegen oorlog met Iran, Brussel (Foto's: LDB & SVM)
Vredeswake tegen oorlog met Iran
Actieverslag
2 minuten

In Brussel vond een vredeswake plaats tegen oorlog met Iran en in solidariteit met de protestbewegingen in Irak, Iran en elders in de wereld.

De vredesbeweging in de VS riep op tot een internationale actiedag tegen oorlog met Iran. Vandaag zijn er acties en manifestaties in meer dan 160 steden in de VS. De oproep krijgt ook gehoor in een twintigtal andere landen. In Brussel namen goed 100 vredesactivisten deel aan een vredeswake aan het Centraal Station. 

Een directe oorlogsdreiging is dan wel afgewend, maar een kleine vonk kan voldoende zijn voor een nieuwe destabiliserende oorlog in het Midden-Oosten. De buitenrechtelijke executie van Qasem Soleimani met droneraketten, wat ook zijn daden waren, is een oorlogshandeling en een schending van het internationaal recht. De manifestanten vinden dat België en de Europese Unie duidelijk afstand moeten nemen van deze roekeloze oorlogspolitiek van de regering Trump die de internationale rechtsorde ondermijnt. Dat is niet in het belang van de Iraanse en Iraakse bevolking, noch van de burgers in de hele wereld. Inbreuken op het internationaal recht moeten veroordeeld worden. België is lid van de VN-Veiligheidsraad en zo goed geplaatst om gepaste initiatieven te nemen die de vrede en stabiliteit in de regio kunnen helpen herstellen en de politieke dialoog bevorderen onder de auspiciën van de VN.

Er was ook een duidelijke boodschap van solidariteit met de vele tienduizenden activisten in Irak, Iran en elders in de wereld. Zij strijden voor waardigheid, soevereiniteit, sociale rechtvaardigheid, vrede en democratie. Zij eisen dat de buitenlandse inmenging in hun land stopt en dat de oorlogsstokers, van welk land dan ook, ophoepelen. We horen hun stem veel te weinig in onze media, maar zij vormen de hoop op verandering. Zoals Irakese activisten het onlangs verwoordden: "laat niet toe dat de hoop op verandering wordt vernietigd door zinloos geweld! Samen kunnen we een werken aan een toekomst die verlost is van verwoestende oorlogen."


Iets fout of onduidelijk gezien op deze pagina? Laat het ons weten!

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze digitale nieuwsbrief.