Image
72 jaar Hiroshima-Nagasaki herdenking in Hasselt, Mons, Leuven en Gent
copyright Lieve Van Dijck
72 jaar Hiroshima-Nagasaki herdenking in Hasselt, Mons, Leuven en Gent
Artikel
2 minuten

We herdenken wereldwijd en ook in verschillende Belgische steden naar jaarlijkse gewoonte de kernbomaanvallen op Hiroshima en Nagasaki van 6 en 9 augustus 1945. En we eisen dat België het nieuwe VN-kernwapenverbod ondertekent!

Vandaag zijn er nog steeds méér dan 15.000 kernwapens in de wereld, waarvan een twintigtal in België op de luchtmachtbasis van Kleine Brogel.

Kernwapens dragen niet bij aan een veiligere wereld. Sterker nog, ze bedreigen het voortbestaan van mens en milieu. Daarom moeten ze verboden worden via een internationaal verdrag (net zoals biologische en chemische wapens), een verbod dat voor alle landen onder alle omstandigheden geldt.

Positief nieuws!

En op dat vlak valt dit jaar zeer positief nieuws te melden, op 7 juli jongstleden werd door 122 landen de finale tekst goedgekeurd van een nieuw VN-verdrag dat kernwapens moet verbieden (Treaty on the Prohibition of Nuclear Weapons)!

72 jaar na Hiroshima en Nagasaki wordt eindelijk een grote stap gezet om het kernwapen ondubbelzinnig te verbieden: zowel bezit, productie, dreiging, gebruik, opslag, …

Het kernwapenverbod versterkt de norm die gebruik en bezit van kernwapens afwijst en verhoogt de druk op kernwapenstaten om hun beleid bij te sturen.

België houdt vast aan kernwapens

Een meerderheid van de landen wil een verbod. Nu moeten we onze Belgische regering nog zo ver krijgen dat zij dit verdrag ook tekenen op 20 september in New York. Verrassend genoeg steunt de Belgische regering dit kernwapenverbod niet, in weerwil van het eigen regeerakkoord.

Wij zullen een brief sturen aan de Premier en de Minister van Buitenlandse Zaken om ons ongeloof te uiten en aan te dringen op Belgische steun. Alle aanwezigen worden uitgenodigd om die brief mee te ondertekenen.

Stuur een mail naar onze VN-ambassadeur in NY

Verontwaardigde burgers kunnen hier een mail sturen naar de Belgische VN-ambassadeur in New York.

Waar kan u een herdenking bijwonen?

Zaterdag 5 augustus vanaf 11u in Bergen

Zondag 6 augustus vanaf 10 u in Hasselt

Zondag 6 augustus vanaf 21u in Gent

Woensdag 9 augustus vanaf 12u in Leuven


Iets fouts of onduidelijks gezien op deze pagina? Laat het ons weten!

Thema

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze digitale nieuwsbrief.