Image
Actie van de vredesbeweging ter gelegenheid van het Obama-bezoek aan Brussel
Foto's: LEF en DIE LINKE im EP
Actie van de vredesbeweging ter gelegenheid van het Obama-bezoek aan Brussel
Actieverslag
2 minuten

Op woensdag 26 maart bezocht president Barack Obama de Europese instellingen te Brussel. De vredesbeweging heette hem welkom  op het Brusselse Luxemburgplein. Er kwamen ongeveer 250 activisten opdagen met een duidelijke boodschap aan de 2 Nobelprijswinnaars voor de Vrede Obama (2009) en de EU (2012): 'Ontwapenen om te ontwikkelen'.

Als de Nobelprijswinnaars blijven weigeren om te ontwapenen, dan kunnen ze er beter eerlijk voor uitkomen en hun prijs weer inleveren. Tijdens de korte ludieke actie van de vredesbeweging werd een 'luchtalarm' aangezet. Daarop volgde een 'die-in' waarbij de landen die te weinig ontwikkelingskansen en teveel wapens ontvingen symbolisch even stierven. Deze landen werden voorgesteld door activisten die een vlag van de betreffende naties droegen. Bij elke sirene gingen de manifestanten op de grond liggen om hun steun te betuigen aan alle slachtoffers van gewapenden conflicten in de wereld. Natuurlijk kon ook een belangrijke groep probleemveroorzakers niet ontbreken op de actie, namelijk de lobbyisten. Activisten die Total, Goldman Sachs, Lockheed Martin en Monsanto 'vertegenwoordigden', tekenden present. Zelfs Barack Obama en José Manuel Barroso werden uitgebeeld. 

Deelnemende organisaties waren: Agir pour la Paix, Arlac Artivistes Association Marocaine des Droits Humains (AMDH), CNAPD, Commission Justice et Paix Belgique, Conseil de la Jeunesse, Jeunes FGTB, Ligue des Droits de l’Homme, Pax Christi, ProJeuneS, Quinoa, Association Belgo-Palestinienne, Les Jeunes Socialistes, Association Culturelle Joseph Jacquemotte, Latitude Jeunes, CS-OTAN, MRAX, Intal, CP, LEF-FGE en Vrede vzw.

Meer informatie over de actie is te vinden in de volgende artikels: 

http://www.lef-online.be/index.php/9446-een-ontmoeting-tussen-nobelprijswinnaars-voor-de-vrede-gebeurt-niet-vaak

http://www.intal.be/nl/actie-de-nobelprijzen-voor-de-vrede-ontmoeten-elkaar

http://www.knack.be/nieuws/wereld/ontmoeting-tussen-nobelprijswinnaars-maar-ontwapening-staat-niet-op-hun-agenda/article-opinion-135273.html

http://www.cnapd.be/Un-DIE-IN-reussi-pour-la-venue-d807.html

http://www.dewereldmorgen.be/artikel/2014/03/26/nobelprijzen-vrede-ontmoeten-elkaar-in-brussel

http://nl.metrotime.be/2014/03/26/news/manifestatie-in-brussel-tegen-amerikaanse-en-europese-militaire-politiek/

http://www.politics.be/persmededelingen/38278/

 

Foto's zijn er gekomen dankzij het LEF.

Andere foto's: Copyright: DIE LINKE. im EP


Iets fouts of onduidelijks gezien op deze pagina? Laat het ons weten!

Thema
Land

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze digitale nieuwsbrief.