Actieplatform Palestina wil geen sterke militaire EU-aanwezigheid in Rafah
3 minuten

De Israëlische regering heeft een plan goedgekeurd waarin de Europese Unie wordt gevraagd om Europese troepen in te zetten op de grens van Egypte en Gaza. 

Volgens het Actieplatform Palestina is het de bedoeling van de regering Sharon om de Europese Unie de hete kastanjes uit het vuur te laten halen met als opzet de Europese troepen in gevechtssituaties te brengen met Palestijnse gewapende groeperingen.

De Israëlische regering heeft een plan goedgekeurd waarin de Europese Unie wordt gevraagd om het verkeer van Egypte naar Gaza te controleren. Volgens de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken is het de bedoeling dat "de Europeanen over afdwingbare mechanismen beschikken en gaat het niet om zomaar een symbolische aanwezigheid"ン. Volgens de Israëlische regering moeten de Europese troepen ook kunnen interveniëren in 'gevaarlijke veiligheidssituaties'.
 
De Palestijnse Autoriteit heeft al laten weten dat zij niet te vinden is voor zo'n uitgebreid militair mandaat. Zij kan zich wel akkoord verklaren met een Europese rol indien het gaat om een loutere waarnemingsmissie.
 
Het Actieplatform Palestina (APP) vraagt de Europese Unie om niet in te gaan op de vraag van de Israëlische regering. In het verleden vroeg de Palestijnse Autoriteit evenals Internationale mensenrechten- en vredesorganisaties dat een VN-interpositiemacht zou ingezet worden om de Palestijnen te beschermen tegen de voortdurende militaire invallen in hun gebied, waarbij tal van burgers sneuvelen. Het voorstel was dat deze zich zou ontplooien op de groene demarcatielijn als onderdeel van een vredesplan met als einddoel de ontruiming van de bezette gebieden. Israël heeft altijd VN-waarnemers geweigerd.
 
Volgens het Actieplatform Palestina is het de bedoeling van de regering Sharon om de Europese Unie de hete kastanjes uit het vuur te laten halen met als opzet de Europese troepen in gevechtssituaties te brengen met Palestijnse gewapende groeperingen. Op die manier wordt het een bijna zij aan zij gevecht met de Israëlische troepen. Bovendien kan het Israëlische leger zo troepen uitsparen die dan kunnen worden ingezet om de bezetting in de Westelijke Jordaanoever te handhaven.
 
Op het ogenblik dat de Israëlische regering, in weerwil van het 'stappenplan naar vrede', de kolonies op de Westelijke Jordaanoever verder uitbreidt en een afscheidingsmuur bouwt die diep in Palestijns gebied snijdt, is de vraag van de Israëlische regering pervers.
 
Het Actieplatform Palestina vraagt een grotere rol van de Verenigde Naties. Indien de Israëlische regering werkelijk geïnteresseerd is in vrede, dan moet zij de vraag naar een VN-interpositiemacht op de Groene lijn steunen. Deze kan instaan voor de veiligheid van de burgers aan beide zijden. Dit zou een belangrijke eerste stap kunnen zijn in een vredesregeling gebaseerd op de VN-resoluties, die een volledige stopzetting van de bezetting vragen.


Iets fouts of onduidelijks gezien op deze pagina? Laat het ons weten!

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze digitale nieuwsbrief.