Image
Vrede vzw veroordeelt moorddadig Israëlisch optreden en vraagt sancties
Foto: BDSmovement.net
Vrede vzw veroordeelt moorddadig Israëlisch optreden en vraagt sancties
Persbericht
2 minuten

Vrede vzw veroordeelt het moorddadig Israëlische optreden tegen Palestijnse manifestanten in de Gazastrook en vraagt een militair embargo en diplomatieke sancties tegen Israël.

Het aantal slachtoffers van de Palestijnse Nakba-protesten heeft vandaag onrustwekkende proporties aangenomen. Er is inmiddels sprake van al 52 doden en meer dan 2.400 gewonden. Onder de dodelijke slachtoffers bevinden zich ook minstens 6 minderjarigen. Dit hoge aantal wijst op het bewust inzetten van scherpe munitie. Daarnaast wordt ook traangas op grote schaal ingezet.

Het gaat om de zwartste dag sinds het begin van de ‘Grote Mars voor de Terugkeer’ enkele weken terug. De Palestijnen willen met de acties hun recht op terugkeer opeisen zeventig jaar nadat 750.000 Palestijnen bij de oprichting van Israël op de vlucht zijn gedreven. In totaal vielen er al bijna 100 doden en 9400 gewonden. De meeste dodelijk slachtoffers zijn gedood door Israëlische snipers. Schieten op ongewapende burgers is een oorlogsmisdaad.

De situatie is uiterst zorgwekkend. Door de al 11 jaar durende Israëlische blokkade van de Gazastrook heeft het gezondheidssysteem zwaar op de proef gesteld. Volgens al Mezan, de Palestijnse mensenrechtenorganisatie in Gaza, weigerde Israël op 12 mei een medische delegatie toegang te verlenen om te helpen bij de verzorging van de duizenden gewonden.

De beslissing van de VS om de ambassade naar Jeruzalem te verhuizen gooit verder olie op het vuur en is in strijd met het internationaal recht. De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft al verschillende resoluties gestemd die de Israëlische annexatie van Oost-Jeruzalem in 1980 als illegaal bestempelen. Resolutie 478 roept alle landen op om deze annexatie niet te erkennen en om diplomatieke missies in Jeruzalem te ontmantelen.  

De VN, EU en België moeten het Israëlische optreden ten strengste veroordelen en hun verantwoordelijkheden nemen om een einde te maken aan het bloedvergieten. Het is hoog tijd voor diplomatieke sancties en een wapenembargo tegen Israël. Vrede vzw vraagt dat bevolking, bedrijven en overheden gehoor geven aan de Palestijnse BDS-oproep (Boycot, Desinvesteringen en Sancties) zolang de Israëlische bezetting, kolonisatie en mensenrechtenschendingen blijven duren.


Iets fouts of onduidelijks gezien op deze pagina? Laat het ons weten!

Basisinfo

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze digitale nieuwsbrief.