Image
Actieverslag: Herdenking Hiroshima Nagasaki
Versijp Jean-Marie
Actieverslag: Herdenking Hiroshima Nagasaki
Actieverslag
2 minuten

Afgelopen zondag kwamen honderden vredesactivisten samen om de 73ste verjaardag van de aanvallen op Hiroshima en Nagasaki te herdenken. Eén boodschap stond centraal tijdens de herdenking: België moet het VN-kernwapenverbod ondersteunen én ondertekenen!

Met honderden waren de vredesactivisten om de aanvallen op Hiroshima en Nagasaki te herdenken op de Koren en Graslei in Gent. Deze aanvallen eisten 73 jaar geleden de levens van honderdduizenden slachtoffers. Tot op heden zijn er nog steeds 15.000 kernwapens op de wereld waarvan 20 in België. Kernwapens dragen niet bij aan een veiligere wereld, het nucleaire spierballengerol en de nucleaire dreigementen van de huidige wereldleiders herinnert ons daar bijna dagelijks aan. Er is maar één echte oplossing voor de kernwapenproblematiek: een totaal verbod op kernwapens.

Het goede nieuws is dat exact één jaar geleden (7 juli 2017) 122 landen de finale tekst goedkeurden van een nieuw VN-verdrag (Treaty on the Prohibition of Nuclear Weapons) dat kernwapens ondubbelzinnig verbiedt: het bezit, de productie, het dreiging met, het gebruik en de opslag van kernwapens zijn voortaan verboden. Reeds 59 landen hebben het verdrag ondertekend en 13 landen hebben het geratificeerd. Vanaf 50 landen het verdrag ratificeren, treedt het in werking en dat zal niet zo lang meer duren.

België weigert ondertussen dit hoopvol VN-verdrag te steunen en ratificeren. De eis van de vredesactivisten was dan ook duidelijk, België moet het VN-verdrag steunen én ondertekenen.

De herdenking begon met een optreden van het Japanse drumgezelschap 'Gin No Piyoko'. De Japanse sopraan Kyoko Ishida bracht daarop een aantal Japanse liederen gevolgd door inhoudelijk speeches door Pieter Teirlinck (Vrede vzw) en waarnemend burgermeester Filip Watteeuw.

Om 22 uur werden 73 lampionnen te water gelaten terwijl celliste Eline Deurinck en sopraan Anna Pardo vanop een houten gondel vredesliederen brachten.

 


Iets fouts of onduidelijks gezien op deze pagina? Laat het ons weten!

Thema
Land

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze digitale nieuwsbrief.