Image
banner
Foto- en videoverslag: Hiroshima-Nagasaki herdenking
Video
2 minuten

Op 4 augustus 2024 kwamen enkele honderden mensen naar de Sint-Niklaaskerk en de Korenlei in Gent voor de jaarlijkse Hiroshima-Nagasaki herdenking van het Vredesoverleg Gent (waar Vrede vzw deel van uitmaakt). 79 jaar geleden lieten zo’n 210.000 inwoners van Hiroshima en Nagasaki het leven nadat de VS twee atoombommen dropte op deze Japanse steden.

Nucleaire wapens hebben nog altijd een prominente rol in het internationaal theater. Erger nog, door het huidige gespannen geopolitieke klimaat tussen kernmachten loert het gevaar van nucleaire wapens om de hoek. We staan tegenwoordig dichter bij een nucleaire confrontatie dan op het toppunt van de Koude Oorlog.

Het gebruik van nucleaire wapens leidt tot een onmenselijk leed dat te allen tijde moet worden vermeden. Het is van cruciaal belang dat we ons realiseren dat nucleaire wapens geen plaats meer mogen hebben in onze mondiale samenleving, vooral in een tijd waarin kernwapenstaten in oorlogen zijn verwikkeld, zoals de invasie van kernwapenmacht Rusland in Oekraïne dat gesteund wordt door de nucleair bewapende NAVO, en de genocide door kernwapenstaat Israël in Palestina. 

Er moet dringend werk worden gemaakt van wereldwijde kernontwapening. Daarom gaven we in Gent een duidelijk signaal: nucleaire wapens moeten de wereld uit!

De herdenkingsavond begon in de Sint-Niklaaskerk met poëzie van woordkunstenaar Frank Degruyter en muziek van Koen De Cauter en Sam Opstaele. Vervolgens gingen we naar de Korenlei voor toespraken van Zeneb Bensafia (Stad Gent) en Bram Schulte (Vrede vzw). De avond werd afgesloten met de tewaterlating van kleurrijke lampionnen ter herdenking van alle slachtoffers van kernwapens, begeleid door muziek van Anna Pardo Canedo, Vladimir Pardo en Abel Pardo, vanop een houten boot in het water bestuurd door Ip Man (Viadagio vzw). 


Iets fouts of onduidelijks gezien op deze pagina? Laat het ons weten!

Thema
Land

Campagne

Nog steeds worden mens en planeet bedreigd door kernwapens. Ook in het Belgische Kleine Brogel liggen VS kernwapens die binnenkort vernieuwd worden. Hoog tijd om duidelijk te maken dat deze massavernietigingswapens hier (en elders) niet gewenst zijn.

Basisinfo

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze digitale nieuwsbrief.