Afghanistan: Belgische beslissing moet Washington gunstig stemmen
3 minuten

Persbericht - Vrede vzw is verbaasd dat de regering nu al beslist om de Belgische militaire aanwezigheid in Afghanistan te verlengen tot eind 2011. De Belgische beslissing komt enkele weken nadat Nederland zich verplicht zag om de troepen uit Afghanistan terug te trekken. Het oorlogsmoeë Canada heeft eveneens beslist om de gevechtstroepen terug te roepen. Uit peilingen blijkt dat de publieke opinie zich in de meeste landen uitspreekt tegen een verlenging van de militaire aanwezigheid in Afghanistan. De bevolking is niet langer bereid om te investeren in een verloren zaak.

De regeringsbeslissing is een louter politieke demarche met als belangrijkste doel om beter in de gunst te vallen van het Witte Huis en de Nederlanders van hun plaats te verdringen. Bovendien wil de regering haar weigering compenseren om extra versterking te sturen bovenop het huidige contingent van ruwweg 600 manschappen.

Terwijl de VS-strategie bepaalt dat er een eerste substantiële terugtrekking komt van de Amerikaanse troepen vanaf de zomer van 2011, engageert onze regering zich ertoe om de inspanningen tot eind 2011 te 'behouden binnen het bestaande plafond'. Met andere woorden, zonder een perspectief op een vermindering van onze militaire aanwezigheid in de loop van 2011. De Belgische regering wil geen rekening houden met een mogelijke achteruitgang op het terrein. Wat als de oorlog verder escaleert met mogelijks Belgische slachtoffers als gevolg? Onze ministers stellen zich onverantwoord op door hun beslissing volledig af te stemmen op de wensen van Washington en niet op de ontwikkelingen in Afghanistan zelf. De aankondiging om de ontwikkelingssamenwerking van 12 naar 13 miljoen Euro te verhogen is een belachelijke poging om de critici ter wille te zijn die vinden dat Afghanistan vooral nood heeft aan investeringen die de levensomstandigheden moeten verbeteren.

Volgens Vrede vzw kan deze oorlog niet gewonnen worden. De gevechten maken de Taliban alleen maar sterker en zorgen voor meer oorlogsleed bij de burgers. De luchtaanvallen van de VS en NAVO maakten al rond de 10.000 burgerslachtoffers. De westerse aanwezigheid zorgt duidelijk voor een escalatie van het conflict die bovendien Pakistan, een atoomwapenmacht, dreigt te destabiliseren. Bovendien houden de westerse troepen een frauduleus aan de macht gekomen regime in het zadel dat zich kenmerkt als corrupt en autoritair. Het wordt bevolkt en omgeven wordt door notoire oorlogsmisdadigers zoals Dostum, Hekmatyar, Fahim en Khalili. Geen goed alternatief voor de Taliban dus.

Vrede vzw steunt de eis van de Afghaanse vrouwenorganisatie RAWA (Revolutionary Association of Woman in Afghanistan) om de bezetting van Afghanistan stop te zetten. De VS leggen zonder veel overleg hun strategie voor Afghanistan op aan bondgenoten die gedwee hun troepen ter beschikking leggen en dat voor Washingtons geostrategische belangen. Het lot van de Afghanen of de strijd tegen de terreur kan hen worst wezen, zo leren we uit de voorgeschiedenis toen de Amerikanen tijdens de Sovjet-bezetting de fundamentalisten tot de tanden bewapenden en zich niets van vrouwenrechten aantrokken. Het Witte Huis wil in eerste instantie het project van de economisch interessante Trans-Afghanistan pijplijn controleren en militair aanwezig zijn in de buurt van regionale machten zoals China, India en Iran.

 

zie ook :

Dirk Van der Maelen zegt neen aan de verlenging

Groen! vraagt spoeddebat

De VS doen Afghanistan geen goed

Domino's in Afghanistan

Vijf minuten politieke moed


Iets fouts of onduidelijks gezien op deze pagina? Laat het ons weten!

Thema

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze digitale nieuwsbrief.