BNP Paribas, Deutsche Bank en KBC investeerden sinds 2014, 6,8 miljard euro in Alstom, Motorola en Booking.com. Deze 3 bedrijven zijn volgens de Verenigde Naties actief betrokken bij de bezetting van de Palestijnse gebieden. De bezetting levert hen winst op, net als de banken die hen financieren.
Wie slaat munt uit de Israëlische kolonisering en de recente escalatie van geweld in de Bezette Palestijnse Gebieden? Deze vraag is belangrijk, want een volk onderdrukken en hun land koloniseren, dat gebeurt niet vanzelf. Voor elke oorlog en kolonisering zijn veel middelen nodig, en dus ook economische steun. Israël vindt die ook bij banken en bedrijven. Daarom onderzocht FairFin welke rol onze banken spelen in de bezetting, plundering en etnische zuivering van Palestina.
De kolonisering van Palestijnse gebieden is een oorlogsmisdaad onder internationaal recht. We onderzochten specifiek de investeringen van banken in België in 3 van de 112 bedrijven die volgens de VN zaken doen in de bezette Palestijnse Gebieden via Israëlische kolonisten. We lichten Alstom, Motorola en Booking.com uit omdat ze elk op een zeer verschillende, maar cruciale manier bijdragen aan de bezettingspolitiek en oorlogsmisdaden van Israël. Alstom voorziet ondersteuning op vlak van transport en infrastructuur, Motorola helpt het leger en de politie met de bewaking en communicatie, en Booking.com is een drijvende kracht om via toerisme inkomsten te garanderen in de bezette gebieden.
BNP Paribas, Deutsche Bank en KBC investeerden 6,8 miljard euro in deze bedrijven sinds de vorige oorlog in Gaza (2014). Het is nochtans publiek bekend dat zij winst maken in een context van illegale bezetting en oorlogsmisdaden. Via hun financiering profiteren onze banken mee van de opbrengsten uit de kolonisatie. Zowel Deutsche Bank, BNP Paribas als KBC beweren in hun investeringsbeleid dat ze mensenrechten hoog in het vaandel dragen. Wat zijn die verklaringen waard als ze de lijst van de VN-mensenrechtenraad met bedrijven die bijdragen aan de illegale bezetting van de Palestijnse gebieden negeren?
Dit is nog maar een tipje van de sluier, want ons onderzoek beperkte zich tot tot een steekproef van in het oog springende bedrijven, terwijl de lijst nog veel langer is.
FairFin roept alle banken op om onmiddellijk afstand te nemen van deze illegale praktijken en de investeringen in deze bedrijven stop te zetten. Als grootste aandeelhouder van BNP Paribas heeft ook onze eigen federale overheid boter op het hoofd. Het wordt tijd dat minister van financiën Vincent Van Peteghem en minister van overheidsbedrijven Petra De Sutter de bank in het gareel doen lopen.
Je kan als klant of burger je bank ook zelf onder druk zetten, door een klachtenbrief te sturen via deze link.
Dit is een actie op initiatief van Fairfin