Image
Amazon

Makeamazonpay.com

‘Black Friday’-protestacties in meer dan 20 landen tegen Amazon
Artikel
3 minuten

De internationale campagne ‘Make Amazon Pay’, voor het eerst gelanceerd in 2020 door vakbonden wereldwijd, loopt dit jaar opnieuw van 29 november t.e.m. 2 december. Ze klaagt de enorme macht gebaseerd op uitbuiting aan van het bedrijf Amazon.  

In meer dan 20 landen gaat er een waaier aan acties door, waaronder stakingen bij meerdere magazijnen, o.a. in Duitsland, Italië en Spanje, directe acties in Franse steden onder leiding van Attac, betogingen tegen onveilige arbeidsomstandigheden in India en Bangladesh, stakingen in Amazon-callcentra in verschillende landen, enz.

Ze stellen de online retailer verantwoordelijk voor arbeidsuitbuiting en -misbruik, het schaden van het milieu en het bedreigen van de democratie. "Deze strijd is mondiaal. Elk vakbondspiket, elke solidariteitsactie telt. Een andere wereld is mogelijk, en we bouwen die wereld, één staking, één conversatie per keer. Samen zijn we niet te stoppen”, verklaarde Christy Hoffman, algemeen secretaris van de internationale vakbondsfederatie 'UNI Global Union', vrijdag tijdens een toespraak voor stakende werknemers in Duitsland.

De Make Amazon Pay-campagne stelt dat het miljardenbedrijf Amazon arbeiders, gemeenschappen en de planeet uitperst. “Terwijl Amazon zijn winst begin 2024 verdrievoudigde, surveilleert Amazon zijn chauffeurs en magazijnmedewerkers en zet ze onder druk, met het risico op ernstige fysieke en mentale schade”, aldus de campagnewebsite. In de VS alleen tapte het bedrijf zeker 2 miljard dollar aan belastingvoordelen en andere subsidies af van gemeenschappen om nieuwe datacenters te bouwen, maar de eigenaar van Amazon, Jeff Bezos, verhuisde eind 2023 naar Miami om zelf 600 miljoen dollar aan belastingen te besparen. Zijn bedrijf is van plan is om elk jaar 465.000 nieuwe, energieverslindende AI-servers in gebruik te nemen, maar de meeste daarvan zullen niet worden aangestuurd door hernieuwbare elektriciteit. 

Het is tegen deze uitbuiting van arbeiders, gemeenschappen en de planeet dat meer dan 80 vakbonden en andere middenveldorganisaties wereldwijd protesteren tijdens een van de drukste ‘pakjesweekends’ van het jaar (van Black Friday tot Cyber Monday). In 2023 was Amazon goed voor 18% van de wereldwijde Black Friday-verkopen, met een totale omzet van meer dan 170 miljard dollar tijdens de feestdagen. Bezos zelf is vandaag de op twee na rijkste man op aarde -na de momenteel ongenaakbare Elon Musk en softwaremiljardair Larry Ellison- met een vermogen van 233,3 miljard dollar.

Via sociale media drukten een aantal progressieve politieke figuren hun steun uit. Zo schreef Jeremy Corbyn, de voormalige leider van de Britse Labour partij: “Vandaag sta ik achter de Amazon-werknemers in meer dan 30 landen over de hele wereld die staken en protesteren om Amazon te doen betalen #MakeAmazonPay.” 

“Terwijl miljardair Bezos de wereld rondreist in zijn jacht van 500 miljoen dollar, komen werknemers in 20+ landen deze Black Friday op om eerlijke lonen, vakbondsrechten en klimaatactie te eisen. Amazon moet betalen voor zijn aandeel en werknemers respecteren. Ik sta achter #MakeAmazonPay", postte de onafhankelijke VS-senator Bernie Sanders op X.

In 2020, het eerste jaar dat de Make Amazon Pay-campagne werd gelanceerd, kreeg ze de steun van meer dan 400 parlementsleden uit tientallen landen die een open brief ondertekenden gericht aan Jeff Bezos. “De wereld weet dat Amazon het zich kan veroorloven om zijn werknemers, zijn milieukosten en zijn belastingen te betalen. En toch -keer op keer- hebt u uw schulden aan arbeiders, samenlevingen en de planeet ontweken en terzijde geschoven,” zo luidt de aanklacht in de brief. “Terwijl uw persoonlijke rijkdom is gestegen met ongeveer 13 miljoen dollar per uur in 2020, krijgen deze arbeiders te maken met gevaarlijke werkomstandigheden, genieten ze weinig of geen loonsverhoging en worden ze geconfronteerd met represailles voor hun inspanningen om zichzelf te verdedigen en zich met collega's te organiseren.”

Bezos' bedrijf heeft al onnoemelijk veel miljoenen uitgegeven om arbeiders ervan te weerhouden zich te organiseren. "De stakingen en protesten over de hele wereld laten zien dat het verlangen van arbeiders naar rechtvaardigheid -naar vakbondsvertegenwoordiging- niet te stoppen is. We zijn verenigd in de eis dat Amazon zijn werknemers eerlijk behandelt, fundamentele rechten respecteert en stopt met het ondermijnen van de systemen die bedoeld zijn om ons allemaal te beschermen”, aldus Christy Hoffman.

 

  


Iets fouts of onduidelijks gezien op deze pagina? Laat het ons weten!

Land

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze digitale nieuwsbrief.