Derde editie van het Vredescafé: To be or Nato be
Foto's: Laure Bakker
Derde editie van het Vredescafé: To be or Nato be
Actieverslag
2 minuten

Op 10 mei ging de derde editie van het Vredesacfé door in de Foyer van De Expeditie. Voor deze editie kreeg de NAVO de hoofdrol in het Vredescafé. Met zo’n 30 aanwezig kunnen we weer spreken van een succes!

In de aanloop van het bezoek van de Amerikaanse president Donald Trump op 25 mei voor de NAVO-top in Brussel werd de NAVO een uitermate geschikt onderwerp om uit de doeken doen. Hoe ontstond de NAVO, welke invloed heeft de NAVO op Europa en hun budgetten en hoe staat de NAVO tegenover Rusland en omgedraaid? Al deze vragen kwamen aan bod tijdens de derde editie van het Vredescafé.

Georges Spriet verzorgde de inleiding van de avond door beknopt het ontstaan van de NAVO uit de doeken te doen. Na deze inleiding namen de deelnemers plaats in twee groepen aan twee verschillende ronde tafels. Aan deze tafels gingen de deelnemers met Tom Sauer, professor internationale politiek, in gesprek over de huidige situatie tussen de NAVO en Rusland, Oekraine en de annexatie van de Krim. Aan de andere tafel gingen de deelnemers in gesprek met Ludo Debrabander over de invloed van de NAVO op Europa en de uitgaves aan militaire doeleinden. Na een half uur wisselde de deelnemers van tafel.

In totaal waren er zo’n dertig deelnemers wat deze editie weer een succes maakte.

 

 

Thema
Land

Lees meer

Campagne

De NAVO vormt een voortdurende motor voor militarisering. De wereld heeft echter nood aan niet-militaire oplossingen en een versterking van competente internationale platforms voor conflictoplossing, gemeenschappelijke veiligheid en duurzame ontwikkeling.

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze digitale nieuwsbrief.