Image
boekvoorstelling

Foto: Mara Matthijssens

Fotoverslag: 'Gaza. Een geschiedenis van kolonisatie'
Actieverslag
2 minuten

Vol huis in Gent voor de voorstelling van het boek 'Gaza. Een geschiedenis van kolonisatie', geschreven door Ludo Brabander en Soetkin Van Muylem en uitgegeven door EPO.

Terwijl op de achtergrond de namen van in Gaza vermoorde Palestijnen op een 100 meter lang doek werden geborduurd -een initiatief van het Palestine Café- verwelkomde oud-VRT journalist Tjhoi Ng Sauw afgelopen dinsdagavond het talrijk opgekomen publiek voor de voorstelling van het boek 'Gaza. Een geschiedenis van kolonisatie'.

De auteurs, medewerkers van Vrede vzw Ludo De Brabander en Soetkin Van Muylem, kwamen wat duiding geven bij de centrale stelling van het boek dat de Hamas-aanval niet uit de lucht komt vallen, maar de gewelddadige uitbarsting is van een etterende zweer, veroorzaakt door 57 jaar van Israëlisch bezettings-, kolonisatie- en apartheidsbeleid. Het boek, uitgeven door EPO, is een herwerking van een boek geschreven door ‘de historicus van vergeten zaken’, Lucas Catherine, in 2009.

Na een mooi muzikaal intermezzo van Ahmed Hawwash die enkele oude Palestijnse liederen vertolkte op klarinet, getuigde de Palestijns-Belgische activiste uit Gaza, Lamis Ali, over de situatie op het terrein. Ten slotte onthulde de artiest Umut Ozturk een krachtig kunstwerk dat in een oogopslag zowel de Palestijnse strijd als het aan de gang zijnde drama in Gaza illustreert.

Foto’s: Mara Matthijssens en Hilde Wenes


Iets fouts of onduidelijks gezien op deze pagina? Laat het ons weten!

Thema

Campagne

In de huidige context van escalerend geweld in Israël/Palestina verenigen we ons in solidariteit met het Palestijnse volk. We eisen een onmiddellijk staakt-het-vuren en een rechtvaardige vrede in de regio. Door middel van deze campagnepagina willen we bewustzijn creëren, steun vergaren en actie ondernemen met dit doel voor ogen.

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze digitale nieuwsbrief.