Image
Herdenking 72 jaar Hiroshima en Nagasaki: fotoverslag
Herdenking 72 jaar Hiroshima en Nagasaki: fotoverslag
Actieverslag
2 minuten

 

Gisteren herdacht Gent de nucleaire bombardementen op Hiroshima en Nagasaki. Deze twee japanse steden werden op het einde van de tweede wereldoorlog vernietigd door een kernbom. We herdenken niet alleen de slachtoffers van oorlog en kernwapens, maar roepen ook op om dit verschrikkelijke wapen eindelijk te verbieden.

Actie: stuur een mail naar de Belgische VN-ambassadeur in New York

Op 7 juli jongstleden werd door 122 landen de finale tekst goedgekeurd van een nieuw VN-verdrag dat kernwapens moet verbieden (Treaty on the Prohibition of Nuclear Weapons). 72 jaar na Hiroshima en Nagasaki wordt eindelijk een grote stap gezet om het kernwapen ondubbelzinnig te verbieden: zowel bezit, productie, dreiging, gebruik, opslag, … Het kernwapenverbod versterkt de norm die gebruik en bezit van kernwapens afwijst en verhoogt de druk op kernwapenstaten om hun beleid bij te sturen.

Een meerderheid van de landen wil een verbod. Nu moeten we onze Belgische regering nog zo ver krijgen dat zij dit verdrag ook tekenen op 20 september in New York. Verrassend genoeg steunt de Belgische regering dit kernwapenverbod niet, in weerwil van het eigen regeerakkoord.

Wij zullen een brief sturen aan de Premier en de Minister van Buitenlandse Zaken om ons ongeloof te uiten en aan te dringen op Belgische steun. Alle aanwezigen worden uitgenodigd om die brief mee te ondertekenen.

Verontwaardigde burgers kunnen hier een mail sturen naar de Belgische VN-ambassadeur in New York.

Speeches

Als bijlage vind je hieronder de speeches van

  • Pieter Teirlinck (Vredesoverleg Gent en Vrede vzw)
  • Resul Tapmaz (waarnemend Burgemeester Stad Gent en schepen van welzijn, gelijke kansen, gezondheid en sport)
  • Setsuko Thurlow (vredesactiviste en overlevende van de atoombom op Hiroshima)

Voor meer sfeerbeelden: klik hier (foto's en video's door Marie Jeanne Vanmol).


Iets fouts of onduidelijks gezien op deze pagina? Laat het ons weten!

Thema
Land

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze digitale nieuwsbrief.