Image
Herdenking Hiroshima/Nagasaki in Gent
Beeld: Vrede vzw
Herdenking Hiroshima/Nagasaki in Gent
Artikel
4 minuten

(zie de foto's op groter formaat op de facebook van Vrede)

Ondanks het slechte weer waren er toch een honderdtal mensen aanwezig op de herdenking van het kernbombardement op de Japanse steden Hiroshima en Nagasaki op zaterdag 6 augustus in Gent.

De vredesbeweging hekelde de inconsequente houding van de kernwapenstaten. Aan de ene kant worden er kleine positieve stappen gezet in de kernontwapening (nieuw verdrag tussen VS en Rusland inzake vermindering strategische kernwapens) en de lippendienst voor een kernwapenvrije wereld. Aan de andere kant wordt het kernwapenarsenaal grondig gemoderniseerd. De VS alleen voorziet daarvoor zo’n 185 miljard dollar in het komende decennium. Het lijkt erop dat de kernwapenstaten werken aan een beleid van ‘minder kernwapens maar beter inzetbaar’. Onaanvaardbaar voor de vredesbeweging!

We eisen een verwijdering van de Amerikaanse kernwapens uit Kleine Brogel, een kernwapenvrij Europa tegen 2015 en een verdrag die alle massavernietigingswapens verbiedt, naast de biologische en chemische ook de atoomwapens.

Christophe Peeters (open VLD), waarnemend burgemeester van de Stad Gent (lid van het Internationale Netwerk  Mayors For Peace) had het o.a. over de waanzin van de wederzijdse afschrikking tijdens de Koude Oorlog en vooral over het gevaar van de kernwapens in deze tijden. Er komt geen einde aan de verspreiding van de kernwapens, na de klassieke kernwapenstaten vervoegden ook Israël, Pakistan, India en Noord-Korea de club. De kans bestaat dat het lijstje nog verder aangroeit. Het risico dat er effectief iets misloopt is onze tijden is misschien nog groter dan tijdens de Koude Oorlog, daarbij denken we aan het gebruik van vuile bommen, de verspreiding van radioactief materiaal naar niet statelijke actoren (terroristische organisaties) en het slechte beheer in falende staten.

Christophe hoopt in ieder geval op een kernwapenvrije wereld. Want om Einstein te citeren ‘ik weet niet met welke wapens de derde wereldoorlog zal worden uitgevochten, maar ik weet wel dat de vierde wereldoorlog zal worden uitgevochten met stokken en speren.’

Nelly Maes, voorzitter van het Vlaams Vredesinstituut, plaatste de kernwapens in een breder kader. Kernwapens worden gebruikt als een politiek middel, waardoor zoveel andere landen die technologie ook willen verwerven zoals Noord-Korea en misschien  Iran? Ze had het over de gevaren van het nucleaire in het algemeen, ook de nucleaire kracht die aangewend wordt voor energiecentrales vormt een groot gevaar, denken we maar aan de nucleaire ramp van Fukushima.

Politici moeten blijvend aangemoedigd worden om werk te maken van een vreedzamere wereld. In 2009 waren er minstens 17 gewapende conflicten in de wereld. Mensen zijn op de vlucht voor de structurele oorzaken van oorlogen. Wat doen wij? Bereiden wij in Libië de vrede voor? Hoe behandelen wij de vluchtelingen die vluchten voor conflicten waar de Westerse wereld ook bij betrokken is? Geven wij evenveel middelen aan het stichten van vrede in die landen als aan onze militaire uitgaven?

Meer dan 1500 miljard dollar ging vorig jaar naar defensie. Europa neemt zeker een kwart voor zijn rekening. In Europa zijn er veel grote wapenproducenten. En wat doen we in Vlaanderen? Wat gebeurt er met de wapens die we verkopen aan de VS of Frankrijk, zonder verdere controle wat er daarna met die wapens gebeurt? Kunnen wij garanderen dat de wapens niet verkocht worden aan landen in oorlog, zoals Israël? Wij hebben de plicht om de handel zo te reglementeren dat ze niet terecht komen in verkeerde handen. Het blijft een opdracht om te werken aan een wapenvrije wereld, het is een belangrijke opdracht voor de politieke wereld! De lampionnen die te water gelaten worden vormen een prachtig symbool. Dat ze licht mogen brengen, licht van hoop voor de burgers en verlichting voor onze leiders!

Andy Vermaut bracht twee getuigenissen over de horror van het bombardement.
De aanwezige politici tekenden de petitie (http://www.abolition2000.be/nl/?q=node/39) voor een kernwapenvrije wereld.
Bij het invallen van het duister werden de lampionnen op het water geplaatst onder begeleiding van de tonen van de muziek van Ars Gaudium.
De Speech van Pieter Teirlinck kan u hier herlezen.

De Speech van Nelly Maes kan u hier herlezen.

Hartelijk dank aan alle vrijwilligers, politici en steungevers die deze geslaagde herdenking mogelijk maakten. 

HERDENKING IN DE PERS

verslag op gentblogt.be

aankondiging herdenking op gentblogt.be

interview met Nelly Maes op Radio Centraal

artikel in de krant 'de Gentenaar' op 8 augustus 2011

vtm nieuw van zaterdag 6 augustus

De Morgen

Het Nieuwsblad

Het Nieuwsblad (2)

De Standaard

De Metro

Dewereldmorgen.be

Dewereldmorgen.be (2)

http://www.democracynow.org/2011/8/9/atomic_cover_up_the_hidden_story

c_Lieve_Van_Dijck_5

c_Lieve_Van_Dijck_19

c_Lieve_Van_Dijck_12

 

  c_Lieve_Van_Dijck_15


c_Lieve_Van_Dijck_20

c_Lieve_Van_Dijck_26 


Iets fouts of onduidelijks gezien op deze pagina? Laat het ons weten!

Thema
Land

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze digitale nieuwsbrief.