Image
Herdenking Hiroshima/Nagasaki maandag 9 augustus, Korenlei, Gent 21u00-22u30
Beeld: US government
Herdenking Hiroshima/Nagasaki maandag 9 augustus, Korenlei, Gent 21u00-22u30
3 minuten

Klik hier voor de reportage op Gentenaar.be

Naar jaarlijkse gewoonte herdenken we in de stad Gent de nucleaire bombardementen op Hiroshima en Nagasaki. Deze twee Japanse steden werden op het einde van de tweede wereldoorlog (op respectievelijk 6 en 9 augustus 1945) door middel van atoombommen totaal vernietigd, met honderdduizenden doden als direct gevolg.

Dit jaar is het exact 65 jaar geleden, daarom zullen we maandag 9 augustus symbolisch 65 lampionnen te water laten aan de Korenlei in het historische centrum van Gent, ter herdenking van alle slachtoffers van deze verschrikkelijke wapens. 

We willen niet alleen de slachtoffers herdenken, maar we willen ook dat dit wapen nooit meer zal gebruikt worden. Dat kan enkel in een kernwapenvrije wereld. Daarvoor is politieke druk nodig.

2010 was een cruciaal jaar voor de kernontwapening met een herzieningconferentie van het Non-Proliferatieverdrag in New York in april jongstleden. Maar ook in België kunnen we ons steentje bijdragen.

De stad Gent is lid van het netwerk ‘Burgemeesters voor de vrede’. Van 22 tot 24 september vindt in onze stad een informele defensietop plaats, in het kader van het Belgische voorzitterschap van de Europese Unie. Alle Europese ministers van defensie zullen op dat moment in Gent aanwezig zijn. Daarom willen we graag aan onze burgemeester vragen om van de gelegenheid gebruik te maken om de vredeswens van de Gentenaars uit te drukken. We zullen dan ook een brief opstellen met de bedenkingen van de bevolking.

We eisen o.a. een verwijdering van alle kernwapens van het Europese grondgebied. We mogen immers niet vergeten dat er alleen al op Belgische bodem, op de luchtmachtbasis van Kleine Brogel, kernwapens liggen, met een vernietigingskracht die 40 keer groter is dan de kernbommen op Hiroshima en Nagasaki samen.

Om aan de hoge gasten te tonen dat onze stad een vredesstad is, vragen we aan alle Gentenaars om tijdens de week van de top een vredesvlag uit het raam te hangen en mee nop te stappen in de vredesmanifestatie op 23 september. We zullen ook onze burgemeester vragen om een vredesvlag te hangen aan het Gentse stadhuis.

Op de herdenking zal Dhr. Patrik Vankrunkelsven (voormalig senator en actief bij de internationale netwerken Burgemeesters voor de Vrede en het Parlementair Netwerk voor Nucleaire Ontwapening) spreken over het gevaar van kernwapens. Er volgt een (voorgelezen) getuigenis van iemand die de kernaanval overleefde. Het Klezmer ensemble ‘Maggid’ zal sferische muziek brengen drijvend op houten boten.

Timing: 
  • 21u00     stemmige muziek op het water
  • 21u30     verwelkoming + speech & getuigenis 
  • 22u00     tewaterlating lampionnen + muziek
 
Herdenking aangekondigd op gentenaar.be, met filmpje (hier)
 
Voor een impressie van vorig jaar zie http://www.youtube.com/watch?v=maMe_xUgWPU
 
Dit is een initiatief van Vredesoverleg Gent met dank aan Maggid en vzw Viadagio
Vredesoverleg Gent is een forum waarin organisaties elkaar ontmoeten en informatie uitwisselen. We willen de bevolking sensibiliseren rond vrede en een signaalfunctie uitoefenen naar het stadsbestuur. Soms zetten we gemeenschappelijke activiteiten op, soms werken we samen om elkaars acties te versterken. Vredesoverleg Gent bestaat uit Links Ecologisch Forum, Vrede vzw, Karibu Wereldkoor, Werkgroep Vluchtelingen Gent, Friends of the Earth  en ACW Gent-Eeklo
 
Contact: Pieter Teirlinck, VREDE vzw, 09/233.46.88 Pieter@vrede.be
 


Iets fouts of onduidelijks gezien op deze pagina? Laat het ons weten!

Thema
Land

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze digitale nieuwsbrief.