Image
Het kernwapen in de verkiezingsprogramma's
Foto: U.S. National Archives and Records Administration
Het kernwapen in de verkiezingsprogramma's
2 minuten

De verkiezingsprogramma's over de kernwapens

SP-a

naar een kernwapenvrije wereld

168 In de onderhandelingen over een nieuw strategisch concept van de NAVO vraagt sp.a een fundamentele herziening van de nucleaire strategie. Met als uitdrukkelijke doelstellingen non proliferatie, ontwapening en het uiteindelijk schrappen van elke rol voor nucleaire wapens. We pleiten voor de terugtrekking van de tactische kernwapens van het Europese grondgebeid. Naar het voorbeeld van Duitsland willen we de terugtrekking van de in België gestationeerde kernwapens opnemen in het regeerakkoord.

CD&V

het verkiezingsprogramma spreekt niet over kernwapens

Open VLD

het verkiezingsprogramma spreekt niet over kenwapens

GROEN!

227. Kernwapenvrije wereld. Groen! wil dat België het voortouw neemt om kernwapens de wereld uit te bannen. Een eerste stap is de verwijdering van de tactische kernwapens uit België. Een tweede stap is een Belgisch beleidsplan voor nucleaire ontwapening en non-proliferatie met betrekking tot de inspanningen in diverse internationale fora. Wij willen dat België binnen de nAVO actieve stappen onderneemt om een snelle verwijdering van kernwapens mogelijk te maken. Groen! pleit voor een strenge wetgeving omtrent bezit kleine wapens, landmijnen en strenge maatregelen tegen wapensmokkel. Tijdens de herziening van het statuut van het Internationaal Strafhof willen we dat het gebruik van kernwapens als oorlogsmisdaad wordt bestempeld.

NV-A

De N-VA is voorstander van een kernwapenvrije wereld. Daarin staan we niet alleen,ook de wereldgrootmachten delen die visie (VN Resolutie 1887 van september 2009).  Met de huidige spanningen (Noord-Korea, Iran, gevaar voor nucleair terrorisme) kunnen we het ons niet veroorloven in een nucleaire wapenwedloop terecht te komen.

De N-VA pleit voor een wereldwijde Kernwapenconventie die de controle op nucleair materiaal en de geleidelijke afbouw van alle nucleaire wapens mogelijk moet maken. Het moet de ambitie zijn om ook tactisch-nucleaire wapens uit de wereld te bannen. De kernwapens in Kleine Brogel moeten weg. Als relikwieën uit de Koude Oorlog ontberen die bommen elk politiek, laat staan militair doel. De Britten en de Grieken hebben dezelfde stap gezet in hun land, nu is het onze beurt.

 


Iets fouts of onduidelijks gezien op deze pagina? Laat het ons weten!

Thema
Land

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze digitale nieuwsbrief.