Image
49534379671_bc6cc97896_c.
ICAN Paris Forum: how to ban bombs and influence people
Actieverslag
2 minuten

Afgelopen weekend verzamelden meer dan 300 activisten op het internationale ICAN forum in Parijs - niet toevallig de stad van de liefde. Onder het motto “we have to protect the things we love” stond ook het ICAN forum op 14 februari in het teken van Valentijn.

De International Campaign to Abolish Nuclear Weapons (ICAN), die in 2017 de nobelprijs voor de vrede ontving, bestaat uit een internationale coalitie van meer dan 450 ngo's uit ruim 100 landen die zich inzet voor een internationaal verbod op kernwapens. Ook Vrede vzw is lid van deze coalitie en was aanwezig op het forum in Parijs om in gesprek te gaan en bij te leren over de toekomst van activisme en politieke verandering.

Dag 1 ging van start met een pakkende getuigenis en inspirerende speech van Setsuko Thurlow. Zij overleefde de atoombom op Hiroshima in 1945 en voert sindsdien campagne voor de afschaffing van nucleaire wapens. Haar pleidooi werd aangevuld door de inheems-Amerikaanse Leona Morgan, die niet enkel aandacht vroeg voor de catastrofale gevolgen van het gebruik van kernwapens, maar ook voor de schade die de ontwikkeling en het testen van deze wapens verrichten aan inheemse gemeenschappen in de VS.

Vervolgens nam een expertenpanel het podium om de realiteit van kernwapens te verduidelijken en het idee van nucleaire afschrikking te ontkrachten. De huidige militaire doctrines verlagen namelijk de drempel voor het gebruik van kernwapens, ook bij niet-nucleaire aanvallen, en daartoe worden zelfs nieuwe ‘mini’-kernbommen ontwikkeld. Vandaag is de inzet van kernwapens dus steeds meer mogelijk en acceptabel geworden. Met deze boodschap was de toon gezet. De daaropvolgende sessies en workshops behandelden vragen zoals: Hoe kunnen we het hebben over existentiële dreigingen zoals klimaatverandering en kernwapens? Hoe zetten we druk op beleidsmakers? En hoe kunnen we de krachten bundelen en samenwerken met wetenschappers, kunstenaars en studenten?

Het ICAN forum verenigde activisten voor vrede, klimaat, dekolonisatie, vrouwen- en mensenrechten en bewees dat we allen in onze strijd verbonden zijn. Willen we verandering teweeg brengen, dan moeten we een inclusieve en holistische aanpak hanteren - dat was voor ons de kernboodschap van het afgelopen weekend.

Herbeleef de sessies via ICAN's live-stream of bekijk het fotoverslag hier:

Foto's door Orel Kichigai | ICAN


Iets fout of onduidelijk gezien op deze pagina? Laat het ons weten!

Thema

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze digitale nieuwsbrief.