Interessante vredesconferentie
2 minuten

Waarom vrede zoeken als je van oorlog rijk wordt? Dat was de wat provocerende invalshoek van de zesde vredesconferentie die door CNAPD, CSOtan, Intal, LEF, Masereelfonds, Oxfam-Solidariteit, Vonk, Vrede vzw en Vredesactie werd opgezet. Je vindt hier de eerste verslagen

Een hele dag grondige discussie over de band vrede en economie, met in totaal zo'n tachtig participanten.

Het plenum in de voormiddag draaide rond de stelling van de Britse NGO Statewatch over de vervlechting tussen binnenlandse en buitenlandse politiek, en vooral over te tendens om elk maatschappelijk probleem steeds meer als veiligheidsrisico te bekijken. Volgens Ben Hayes van Statewatch vertrekt het om zich heen grijpende concept van 'homeland security' van het idee dat de westerse naties en de levenswijze van de westerlingen onder een nooit geziene bedreiging staan. Of het nu ziektes zijn, politiek geweld of protest, elk 'probleem' wordt als een ernstig gevaar gezien en de oplossing wordt gezocht in de verschuiving van een burgerlijke en gerechtelijke aanpak naar de militaire. Deze veiligheidslogica wordt kennelijk de nieuwe politieke consensus. Hij stelt zich daarbij ook de vraag of de EU het Israëlische veiligheidsindustrie moet subsidiëren.

Daarmee was de toon gezet. In de werkgroepen 's namiddags werd er nu eens verder inhoudelijk doorgediscussieerd, dan weer gekeken naar actiemiddelen om die trend tegen te gaan.

Tijdens het slotplenum bracht Yasmin Khan een vurig pleidooi voor actie en solidariteit tegen de oorlogsprofiteurs.

Binnenkort vind je op deze website uitgebreid verslag van deze vredesconferentie.

 hier al de eerste :

armes nucleaires

mijnexploitatie

ppt campagne dexia

beleg in oorlog, defensie-industrie en oorlogvoering klanten bij uw bank

Afghanistan, oorlog tegen terreur of geopolitieke belangen?

Irak, une guerre profitable

Congo: la malédiction des ressources naturelles

Thema
Land

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze digitale nieuwsbrief.