Image
pers in Gaza

Begrafenis van twee gedode Palestijnse journalisten in Deir al-Balah, Gaza, november 2023; Beeld: © Anadolu Ajansı / Ali Jadallah

Israël sluit Al Jazeera en blijft journalisten vermoorden in Gaza
Artikel
5 minuten

De genocide van Israël in Gaza heeft de schijn van persvrijheid verbrijzeld.

Terwijl 'The New York Times' een Pulitzer Prize ontvangt voor zijn internationale verslaggeving, ondanks het feit dat het inmiddels ontkrachte artikels publiceerde, o.a. waarin Hamas wordt beschuldigd van het gebruik van massaverkrachting als oorlogswapen, en terwijl de elites van westerse mainstream-media bijeenkomen in het Witte Huis voor het persdiner van president Joe Biden, ondanks zijn niet aflatende steun voor Israëls genocide in Gaza, blijft Israël ongehinderd journalisten aanvallen.

Vorige week stemde het kabinet van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu voor het opschorten van de activiteiten van het Al Jazeera-medianetwerk in het huidige Israël. Deze beslissing volgde op de aanname enkele weken eerder van een wet door de Knesset, het Israëlische parlement, die het mogelijk maakt om buitenlandse zenders tijdelijk te sluiten als de Israëlische regering van mening is dat ze een bedreiging vormen voor de nationale veiligheid.

Zondag 5 mei viel de Israëlische politie de kantoren van Al Jazeera in Oost-Jeruzalem binnen. Persaccreditaties werden ingetrokken en het netwerk werd belet verder uit te zenden. Twee dagen ervoor, ter gelegenheid van de Internationale Dag van de Persvrijheid, hadden vertegenwoordigers van de Europese Unie nog het kantoor van Al Jazeera in het door Israël bezette Ramallah (Westelijke Jordaanoever) bezocht, waar ze foto's namen met medewerkers.

Al Jazeera veroordeelde de stopzetting van zijn activiteiten door Israël als een "criminele daad" en een schending van het internationaal en humanitair recht. "Al Jazeera bevestigt zijn recht om nieuws en informatie te blijven verstrekken aan zijn wereldwijde publiek", aldus het netwerk. “Israëls rechtstreekse viseren en doden van journalisten, arrestaties, intimidatie en bedreigingen zullen Al Jazeera niet afschrikken van zijn engagement om verslag uit te brengen, terwijl al meer dan 140 Palestijnse journalisten zijn gedood sinds het begin van de oorlog tegen Gaza.”

Al Jazeera is het belangrijkste internationale nieuwskanaal dat de beelden uitzendt die ondertussen kenmerkend zijn geworden voor Israëls genocide in Gaza. De journalisten van het netwerk brengen dapper verslag uit ter plaatse, ook vanuit de noordelijke gebieden van de kustenclave.

Al-Jazeera is eveneens het belangrijkste platform voor het uitzenden -vaak exclusief- van video's van verzetsoperaties door de Qassam Brigades, de gewapende vleugel van Hamas.

Dronebeelden

In de afgelopen weken heeft Al Jazeera ook meerdere video's uitgezonden waarvan het beweert dat ze zijn opgenomen door Israëlische drones in Gaza. Het in Qatar gevestigde medianetwerk maakt de bron van dergelijke beelden niet expliciet bekend. 

Analisten speculeren dat de Israëlische drones blijkbaar worden gevangen door verzetsgroepen in Gaza - ofwel door de quadcopters in de lucht over te nemen, zoals de groepen hebben gedemonstreerd, ofwel door ze neer te schieten en de gegevens die ze meedragen te bewaren.

De video's dienen als documentatie van mogelijke oorlogsmisdaden gepleegd door het Israëlisch leger.

Op een van de onlangs gepubliceerde video's, gemaakt door een drone, was te zien hoe vier Palestijnse mannen meedogenloos werden afgemaakt toen ze door een wijk in het zuidelijke deel van Khan Younis liepen om de nasleep van de Israëlische grondinvasie in het gebied te overschouwen.

De dronebeelden tonen hoe de vier mannen meedogenloos worden achtervolgd, waarbij herhaaldelijk raketten op hen worden afgevuurd totdat ze allemaal dood zijn. Op een andere video uitgezonden door Al Jazeera is te zien hoe Israëlische soldaten twee mannen executeren die naar het noorden proberen te stappen en duidelijk geen bedreiging vormen. Een Israëlische bulldozer duwt de lichamen vervolgens in de modder. 

Recentere beelden, uitgezonden door Al Jazeera, tonen Israëlische soldaten die een Palestijnse man gebruiken als menselijk schild. De man wordt gedwongen om een verlaten school binnen te gaan onder toezicht van twee Israëlische drones om het terrein te verkennen. Hetzelfde videosegment toont ook extra beelden, vastgelegd door een Israëlische drone, van Israëlische gepantserde voertuigen die gestationeerd zijn in wat een geïmproviseerde militaire basis lijkt te zijn in een verlaten school in de wijk Shujaiya in Gaza-Stad.

Afgeslachte journalisten

In de loop van de genocide in Gaza heeft het Israëlisch leger al verschillende journalisten en medewerkers van Al Jazeera en hun familieleden gedood en verwond.

In december werd een cameraman van Al Jazeera gedood in een Israëlische droneaanval. De bureauchef van het netwerk, Wael al-Dahdouh, geraakte bij dezelfde aanval verwond. Enkele maanden geleden doodde Israël al-Dahdouh's vrouw, zoon, dochter en kleinzoon al in het vluchtelingenkamp Nuseirat, centraal gelegen in de Gazastrook.

Vorige zaterdag doodde een Israëlische luchtaanval de Palestijnse fotograaf Baha Akasheh samen met leden van zijn familie in het vluchtelingenkamp Jabaliya in het noorden van Gaza. Volgens het mediakantoor van Hamas in Gaza, brengt dit het totaal aantal Palestijnse journalisten dat de dood vond in de strook tijdens de Israëlische genocide, op 143.

Het ‘Committee to Protect Journalists’ zegt dat het de dood van tenminste 92 Palestijnse en drie Libanese journalisten heeft kunnen bevestigen.

Israëlische aanvallen hebben sinds 7 oktober ook vier medewerkers van The Electronic Intifada en hun familieleden gedood. Onder hen Mohammed Hamo, een journalist en vertaler uit Gaza, die in november samen met zijn familieleden werd vermoord.

Hamo schreef in augustus 2023 een artikel voor The Electronic Intifada over Hatim Abu Sharia, een fotograaf uit Gaza die gevangengenomen werd in mei 2018 door Israëlische soldaten terwijl hij verslag uitbracht van de Grote Mars voor Terugkeer. (Een reeks geweldloze burgerbetogingen die elke vrijdag tussen 30 maart 2018 en december 2019 doorgingen in de Gazastrook, aan de grens met Israël, o.a. om te protesteren tegen de strenge Israëlische blokkade tegen de enclave. Israël reageerde gewelddadig. Snipers doodden meer dan 200 Palestijnen en verwondden vele honderden anderen, nvdr.) Israëlische troepen schoten op Hatim Abu Sharia en zijn collega en namen hen vervolgens gevangen. Abu Sharia werd aangeklaagd voor het illegaal binnenkomen van Israël (in werkelijkheid  bevond hij zich in de door Israël ingestelde bufferzone aan de Gazaanse kant van de muur die de enclave afscheidt van de Joodse staat, nvdr.) en het fotograferen van militaire faciliteiten zonder toestemming. Hij werd veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf en werd in 2023 vrijgelaten.

Samen met heel wat familieleden werd Abu Sharia vorige week gedood in een Israëlische luchtaanval. De journalist Mohammed Hamo en het onderwerp van zijn artikel uit 2023 zijn nu allebei dodelijke slachtoffers van de aanhoudende genocide.

Deskundigen van de Verenigde Naties bevestigden in februari dit jaar, dat de oorlog in Gaza "het gevaarlijkste conflict voor journalisten is in de recente geschiedenis".

Dit vertaalde artikel verscheen eerder in The Eelctronic Intifada.


Iets fouts of onduidelijks gezien op deze pagina? Laat het ons weten!

Campagne

BDS

De Boycot, Desinvestering & Sancties-beweging (BDS) wil een einde brengen aan de internationale steun voor de Israëlische onderdrukking van de Palestijnen. Vrede vzw ondersteunt de BDS-beweging in België. 

Basisinfo

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze digitale nieuwsbrief.