Kleine Brogel officieel natuurpark
3 minuten

Waarnemend burgemeester van Kleine Brogel verklaarde vandaag 3 april, de oude luchtmachtbasis op zijn grondgebied officieel tot natuurgebied. We geven u hierna zijn toespraak. (Bekijk meer foto's hier)

"We zijn hier vandaag samengekomen met mensen uit heel België om het natuurpark Kleine Brogel te openen. Kleine Brogel staat reeds jaren bekend als militaire vliegbasis waar de Amerikaanse kernbommen liggen...

 ...Maar vanaf nu zal Kleine Brogel bekend staan als een van de grootste natuurreservaten van België. Na meer dan 50 jaar komt er een einde aan de aanwezigheid van Amerikaanse kernwapens in België (sedert 1959).

Dat is tenminste wat we vandaag konden eisen: bomen in plaats van bommen, een kernwapenvrije wereld en dus de kernwapens weg uit België. Helaas liggen er vandaag nog steeds twintig Amerikaanse B61 kernbommen. Ze zijn militair nutteloos, de koude oorlog is voorbij, Rusland is niet langer de grote vijand en de Belgische F16s die ze moeten transporteren vliegen niet verder dan Duitsland. Zelfs de Amerikaanse militaire experts zien niet langer het nut van de kernbommen in Europa. Er zijn gelukkig een aantal positieve tendensen waar te nemen. Ooit lagen er meer dan 7.300 kernwapens in Europa, vandaag zijn dat er nog 220. Uit verschillende NAVO-lidstaten werden het laatste decennium kernwapens verwijderd:
- 2001: Griekenland
- 2005: Ramstein, Duitsland
- 2008: Groot-Brittannië
Het moet dus ook mogelijk zijn in België.

Wereldwijd zijn er nog 26.000 kernwapens. Obama pleitte in april 2009 (in Praag), exact een jaar geleden, voor een kernwapenvrije wereld. Rusland en de VS maken afspraken omtrent de verdere afbouw van het strategische kernwapenarsenaal.

De Belgische regering stuurde samen met Duitsland, Luxemburg, Nederland en Noorwegen een brief naar NAVO-Secretaris-Generaal Rasmussen om de discussie te voeren omtrent de plaats van de kernwapens binnen de NAVO. Het draagvlak voor een kernwapenvrije wereld blijft groeien. Er zijn ondertussen meer dan 3.000 Majors for Peace. Vandaag zijn we hier samen met meer dan 1.000 mensen. De jarenlange strijd van de vredesbeweging is niet voor niets geweest. Er begint dus iets te bewegen.

Maar laat ons niet naïef zijn en berusten want de strijd is nog niet gestreden, het einddoel nog niet bereikt. Ondanks alle positieve ontwikkelingen liggen er nog steeds kernwapens in België.

Erger, wereldwijd worden de kernwapenarsenalen gemoderniseerd. De VS alleen besteedde al miljoenen dollars aan de modernisering. Waarom worden deze kostbare middelen niet gebruikt om de massavernietigingswapens verder te ontmantelen en/of natuurparken uit te bouwen.

Druisen deze moderniseringen niet in tegen de geest van het non-proliferatieverdrag? Daarin beloven niet-kernwapenstaten af te zien van de ontwikkeling van kernwapens als de kernwapenstaten hun arsenalen zouden ontmantelen. Modernisering past dus niet in dat plaatje. Hoe kunnen de kernwapenmachten van andere landen eisen geen kernwapens te verwerven als ze er zelf geen afstand van doen. Er is dus nog werk aan de winkel voor de vredesbeweging. Onze regeringsleiders moeten woord houden. België moet niet passief wachten op wat de onderhandelingen tussen de VS en Rusland zullen opleveren. België kan expliciet vragen om die ondingen uit België te verwijderen. Gaat de Belgische regering werken aan een gezamenlijk Europees ontwapeningsinitiatief binnen de NAVO.

Laat ons actie blijven voeren. In mei tijdens de NPT-herzieningsconferentie in New York, in augustus tijdens de herdenking van de nucleaire bombardementen in jaar Nagasaki en Hiroshima, 65 jaar geleden.

Volgend jaar komen we terug op een egg spotting om paaseieren te rapen.

Laten we het lint knippen en alvast het natuurpark openen."

Tijdelijk waarnemend burgemeester van Kleine Brogel
 


Iets fouts of onduidelijks gezien op deze pagina? Laat het ons weten!

Thema
Land

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze digitale nieuwsbrief.