Image
Multimedia: Veiligheidsrisico kernwapens op basis Kleine Brogel aangetoond
Beeld: Bomspotting
Multimedia: Veiligheidsrisico kernwapens op basis Kleine Brogel aangetoond
2 minuten

 Bomspotters hebben een groot aantal vliegtuighangars op de Amerikaanse basis in het Noord-Limburgse Kleine Brogel onderzocht en de opslagplaatsen van kernwapens gelokaliseerd. Dit onderzoek is nu verwerkt in een korte documentaire film: 'Nuclear Terrorism: Proof of Concept', die op YouTube beschikbaar is.
In de documentaire film wordt onder meer gewezen op de veiligheidsrisico's verbonden aan deze kernwapens. Kernwapens zijn niet alleen gevaarlijk, maar ook volkomen nutteloos, zegt Vredesactie, maar ze passen nog steeds in de Koude Oorlogspolitiek die ten grondslag ligt aan de NAVO.

Onvoorwaardelijke terugtrekking kernwapens

De NAVO beslist de komende maanden over haar nieuw Strategisch Concept en bijgevolg ook over de blijvende aanwezigheid van deze kernwapens. Met de acties van de burgerinspecties vragen de Bomspotters al lang dat de Belgische regering de onmiddellijke en onvoorwaardelijke terugtrekking van deze kernwapens binnen de NAVO ter sprake brengt en realiseert.
Nadat Bomspotters eind januari 2010 een inspectie van een bunker op de kernwapenbasis in Kleine Brogel op film hadden gezet, ontstond een discussie in de internationale media over de veiligheid van deze kernwapens.

Het Belgische ministerie van Defensie reageerde door te stellen dat de Bomspotters "hoogstens tot bij een lege bunker waren geraakt en dat de gevoelige zones op de basis beter bewaakt werden". Dat blijkt dus niet zo te zijn.

De Bomspotters hebben sindsdien een groot aantal van de 26 vliegtuighangars onderzocht en acht van de elf WS3-kernwapenopslagplaatsen kunnen lokaliseren.

 

 

Dit is een uittreksel van een artikel dat verscheen op http://www.dewereldmorgen.be/artikels/2010/10/07/veiligheidsrisico-kernwapens-op-basis-kleine-brogel-aangetoond

Voor meer info over de campagnes van vredesactie zie www.vredesactie.be


Iets fouts of onduidelijks gezien op deze pagina? Laat het ons weten!

Thema
Land

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze digitale nieuwsbrief.