Image
BikesnotBombs

Belgische Coalitie tegen Kernwapens

Persbericht & fotoverslag: 150 fietsers voerden actie tegen kernwapens in Brussel
Actieverslag
2 minuten

De Belgische Coalitie tegen Kernwapens organiseerde zondag 2 oktober voor het tweede jaar op rij een fietsactie tegen kernwapens. 150 fietsers trokken door Brussel om een route van ongeveer 10 km te doen: "We willen een kernwapenvrij België!"

De locatie was niet toevallig onze hoofdstad: Brussel telt verschillende internationale instellingen als hoofdstad van de Europese Unie, en het is de thuisbasis van het NAVO-hoofdkwartier in Evere. Dit maakt van de stad een perfect doelwit voor een nucleaire aanval. Met de Russische nucleaire dreigementen die op 21 september opnieuw herhaald werden, wordt zo'n scenario ook steeds waarschijnlijker. Het is meer dan ooit duidelijk dat nucleaire afschrikking niet werkt. Landen moeten daarom dringend werk maken van het VN-Verbodsverdrag op Kernwapens (TPNW) zodat niemand nog kan dreigen met massavernietiging.

Tijdens de route doorheen de stad hielden we halt aan onder andere de ambassades van de VS en Rusland, het Belgische Ministerie van Buitenlandse Zaken, het Europees Parlement en de Europese Commissie. Het is tijd dat deze politieke instellingen hun verantwoordelijkheid opnemen en werk maken van nucleaire ontwapening, en om de status quo te doorbreken. Nu meer dan ooit!

Op 21 september hingen 144 gemeenten en steden in België de vredesvlag uit in het teken van nucleaire ontwapening. Zij roepen de Belgische regering op om de kernbommen uit Kleine-Brogel te verwijderen en het VN Verbodsverdrag op kernwapens (TPNW) te ondertekenen. Onder hen waren steden als Gent en Brugge, maar ook de gemeente Peer waar de kernbommen gestationeerd liggen, tekende mee. Onze hoofdstad ondertekende deze oproep nog niet. Daarom stuurden mensen een brief naar de Brusselse burgemeester en riepen ze Brussel op om een kernwapenvrije stad te worden door het ICAN Cities Appeal te ondertekenen.

Op het einde van de actie werd een groot fotomoment voorzien. Alle foto’s in bijlage zijn vrij te gebruiken met vermelding van Eva Heselmans voor de Belgische Coalitie tegen Kernwapens.

Voor meer informatie en perscontacten
  • NL | Merel Selleslach – +32 494 64 64 70 of merel.selleslach@paxchristi.be
  • FR | Elisabeth Mabil – +32 498 16 26 37 of elisabeth.mabil@cnapd.be


Iets fouts of onduidelijks gezien op deze pagina? Laat het ons weten!

Thema
Land

Basisinfo

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze digitale nieuwsbrief.