Image
STOP WAR IN UKRAINE
Nationale manifestatie 'Stop de oorlog in Oekraïne' (26/02)
Persbericht
3 minuten

Meer dan 30 organisaties van het platform Europa voor Vrede en Solidariteit lanceren een oproep voor een nationale manifestatie op zondag 26 februari 2023 te Brussel. Het is dan een jaar geleden dat Rusland Oekraïne binnenviel. De oorlog in Oekraïne zorgt voor onnoemelijk veel menselijk leed en materiële schade. Het platform roept op tot een onmiddellijk staakt-het-vuren en onderhandelingen. In hetzelfde weekend zullen er in verschillende Europese hoofdsteden manifestaties plaatsvinden onder de noemer “Europe4Peace”.

Het platform Europa voor Vrede en Solidariteit veroordeelt de Russische agressie tegen een soeverein land en wil zijn solidariteit uitdrukken met al zij die het slachtoffer zijn van de oorlog. Om verder bloedvergieten te voorkomen moet die oorlog zo snel mogelijk gestopt worden. De voortdurende escalatie van de oorlogslogica, ook vanuit België en Europese landen, heeft steeds rampzaligere en mogelijk apocalyptische gevolgen. Het risico op het gebruik van kernwapens neemt toe.

De organisaties willen dat er werk wordt gemaakt van een actieve vredesdiplomatie. “Alle diplomatieke middelen moeten worden aangewend om een militaire de-escalatie op gang te brengen en de strijdende partijen tot een staakt-het-vuren te bewegen met het oog op onderhandelingen die naar een rechtvaardige en duurzame vrede leiden,” zo luidt het in de oproeptekst van het platform. 

Op termijn moeten er lessen worden getrokken uit het conflict. Er is nood aan een collectief en ondeelbaar veiligheidssysteem, “een nieuwe veiligheidsarchitectuur die gebaseerd is op het beginsel dat veiligheid niet ten koste van anderen mag worden nagestreefd.”

De organisaties maken zich ook zorgen over de sociale, economische en ecologische gevolgen van de oorlog en de genomen tegenmaatregelen, die voor een groot deel de energiecrisis en de stijging van de energierekeningen verklaren. “Het zijn altijd de planeet en de zwaksten die de prijs betalen van oorlogen die onze leiders en de wapenindustrie in stand houden.” De organisaties verzetten zich tegen de instrumentalisering van de oorlog om de militaire uitgaven te verhogen en roepen op om opnieuw te investeren in sociale bescherming, openbare dienstverlening en ecologische transitie.

Praktisch

De nationale manifestatie vindt plaats op 26/02 (13u) en vertrekt vanaf het station van Brussel-Noord. De volledige oproeptekst en meer info vindt u via deze link en het facebookevenement.

Lijst met de eerste ondertekenende organisaties (aangevuld)

11.11.11 - 11 maart beweging - ABVV/FGTB - ACV/CSC - Agir pour la Paix - Algemene Centrale-ABVV/ La Centrale Générale-FGTB - Ander Europa - Attac Bruxelles - Belgische Coalitie Stop Uranium Wapens - Brussels Brecht-Eislerkoor - Climate Express - Climaxi - CNCD – 11.11.11 - CNAPD - La Colupa - Comac - DiEM25 - Le Drapeau Rouge - FOS – Socialistische Solidariteit - Geneeskunde voor het Volk - Groenplus - Hart boven Hard - Intal - Jeunes CSC - Käthe Kollwitz Collectief - LEF/FGE - Leuvense Vredesbeweging - Masereelfonds  - MCP - MRAX - Palestina Solidariteit - Pax Christi - Quakers Gent - Quinoa - Recht op Migratie vzw, Leuven - Sant’Egidio - SCI - Solsoc - Taiko Peace Project - Viva Salud - Vorming Vrede & Burgerschap - Vrouwen in ’t Zwart Leuven - Vrede vzw - Vredeshuis Aalst - Vriendschap zonder grenzen/Amitié Sans Frontières

Voor meer informatie

  • [NL] Ludo De Brabander – +32 473 51 64 62
  • [FR] Samuel Legros – +32 484 64 57 92


Iets fouts of onduidelijks gezien op deze pagina? Laat het ons weten!

Thema
Land

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze digitale nieuwsbrief.