Image
tank arms trade

Photo: Shutterstock

Open brief aan de Staten die partij zijn bij het Internationaal Wapenhandelverdrag over de noodzaak van een wapenembargo tegen Israël
Persbericht
8 minuten

Van 30 augustus tot 3 september 2021 vindt de Zevende Conferentie plaats van Staten die partij zijn bij het Internationaal Wapenhandelsverdrag (ATT). Naar aanleiding hiervan ondertekende Vrede vzw onderstaande open brief aan deze Staten (waaronder België) over de noodzaak van een alomvattend handelsembargo, geldend in twee richtingen, tegen Israël. 

Wij, de ondertekenende mondiale coalitie van leiders -van het maatschappelijk middenveld tot de academische wereld, kunst, media, zaken, politiek, inheemse en religieuze gemeenschappen- en gewetensvolle mensen van over de hele wereld, roepen de Staten die partij zijn bij het Wapenhandelsverdrag (ATT) op om doortastend op te treden om een einde te maken aan Israëls beruchte gebruik van wapens en militair materieel voor het plegen van ernstige schendingen van het internationaal humanitair recht en de mensenrechten van Palestijnse burgers, door met onmiddellijke ingang een alomvattend wapenembargo, geldend in twee richtingen, op te leggen aan Israël. 

Tijdens de lente van 2021 keek de wereld eens te meer met afschuw toe terwijl Israëlische bezettingstroepen weerloze Palestijnse burgers aanvielen in de Gazastrook, op de Westelijke Jordaanoever, inclusief Oost-Jeruzalem, en in Israël zelf. Palestijnse burgers die vreedzaam protesteerden tegen de kolonisering van hun land werden aangevallen met scherp geschut, met door rubber omhulde stalen kogels, geluidsbommen, traangas en skunk water (een chemisch wapen dat extreme stank verspreid). 

Israëls dodelijke militaire agressie tegen de Palestijnse burgerbevolking in de Gazastrook was de vierde in een decennium tijd. Op 11 dagen werden 248 Palestijnen gedood, waaronder 66 kinderen. Duizenden geraakten gewond en de nagalmende effecten van het gebruik van explosieve wapens tegen hospitalen, scholen, voedselveiligheid, water, elektriciteit en huisvesting blijven miljoenen mensen treffen. 

Deze systematische wreedheid, begaan gedurende de afgelopen zeven decennia van Israëlisch kolonialisme, apartheid, langdurige illegale en oorlogszuchtige bezetting, vervolging en blokkade, is alleen maar mogelijk dankzij de medeplichtigheid van sommige regeringen en bedrijven over heel de wereld. 

Deze systematische wreedheid is alleen maar mogelijk dankzij de medeplichtigheid van sommige regeringen en bedrijven over heel de wereld.

Symbolische veroordelingen alleen zullen geen halt toeroepen aan dit leed. In overeenstemming met de relevante regels van het ATT hebben Staten die partij zijn wettelijke verplichtingen om een einde te maken aan de onverantwoordelijke en vaak medeplichtige conventionele wapenhandel die de internationale vrede en veiligheid ondermijnt, het plegen van grove misdaden faciliteert en de internationale rechtsorde bedreigt. 

Op grond van Artikel 6(3) van het ATT, hebben Staten die partij zijn zich ertoe verbonden geen enkele overdracht van conventionele wapens goed te keuren als ze op het moment van autorisatie kennis hebben van het feit dat de wapens of onderdelen gebruikt zouden kunnen worden bij het plegen van genocide, misdaden tegen de menselijkheid, zware schendingen van de Conventie van Genève van 1949, aanvallen gericht tegen burgerdoelen of burgers, of andere oorlogsmisdaden zoals gedefinieerd door internationale overeenkomsten waarbij ze partij zijn. 

Onder Artikels 7 en 11 verbonden zij zich ertoe geen enkele uitvoer van conventionele wapens, munitie, onderdelen en componenten toe te staan die inter alia de vrede en veiligheid zou ondermijnen, of gebruikt zou worden om ernstige schendingen van het internationaal humanitair recht of de mensenrechten te plegen. 

Het is duidelijk dat wapenexporten naar Israël inconsistent zijn met deze verplichtingen. Israël heeft steevast aangetoond dat het wapens gebruikt om oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid te plegen, zoals vastgesteld door talloze organen van de Verenigde Naties en maatschappelijke organisaties van over heel de wereld.

De militaire uitvoer naar Israël heeft ook duidelijk de decennialang aanhoudende nederzettingen-kolonisatie en het apartheidsregime opgelegd aan het Palestijnse volk in zijn geheel, mogelijk gemaakt, vergemakkelijkt en in stand gehouden. 

Desgelijks is de wapeninvoer vanuit Israël volledig in strijd met de verplichtingen onder het ATT. Bronnen uit het Israëlisch leger en de militaire industrie scheppen openlijk op over het feit dat hun wapens en technologieën “in de strijd getest” zijn – met andere woorden op het terrein uitgetest op Palestijnse burgers - menselijke proefkonijnen.

Wanneer Staten Israëlische wapens importeren moedigen ze het land aan om Palestijnse burgers te blijven bombarderen en zijn onwettige praktijken verder te zetten. Niemand -niet Israël, noch wapenfabrikanten in Staten die partij zijn bij het ATT- zou in staat mogen zijn om winst te slaan uit het vermoorden of verminken van Palestijnse burgers. 

Het is bijgevolg overduidelijk dat het opleggen van een in beide richtingen geldend wapenembargo aan Israël zowel een wettelijke als morele verplichting is. Staten die partij zijn bij het ATT moeten onmiddellijk stoppen met huidige en toekomstige transfers naar Israël van conventionele wapens, munitie, onderdelen en componenten zoals beschreven in Artikel 2(1), Artikel 3 of Artikel 4 van het ATT, tot het land zijn illegale, oorlogszuchtige bezetting van het Palestijnse territorium beëindigt en volledig voldoet aan zijn verplichtingen onder het internationaal recht. In afwachting van een dergelijk embargo moeten alle Staten elke overdracht van militair materieel, assistentie en munities naar Israël onmiddellijk opschorten. 

Het is overduidelijk dat het opleggen van een in beide richtingen geldend wapenembargo aan Israël zowel een wettelijke als morele verplichting is.

Het niet ondernemen van deze acties, houdt een zware verantwoordelijkheid in voor het ernstig lijden van burgers, voor meer doden, meer leed, aangezien duizenden Palestijnse mannen, vrouwen en kinderen de brutaliteit van een koloniale oorlogszuchtige bezettingsmacht moeten blijven verdragen. Dat zou resulteren in het discrediteren van het ATT zelf. Het maakt Staten die partij zijn ook medeplichtig in internationaal onrechtmatige daden, door het helpen aan of aanmoedigen van internationale misdaden. 

Het nalaten van het ondernemen van actie zou er ook toe kunnen leiden dat personen uit deze Staten individueel strafrechtelijk aansprakelijk worden gesteld voor het helpen aan of aanmoedigen van het plegen van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid in overeenstemming met Artikel 25(3)(c) van het Statuut van Rome van het Internationaal Strafhof. 

Gerechtigheid zal ongrijpbaar blijven zolang Israëls onwettelijke bezetting, nederzettingen-kolonialisme, apartheidsregime en vervolging en geïnstitutionaliseerde onderdrukking van het Palestijnse volk mogen doorgaan, en zolang Staten medeplichtig blijven aan de misdaden van de bezettende macht door er wapens mee te verhandelen. 

Ter conclusie geloven we dat het ATT een verschil kan maken in het leven van de Palestijnse burgers. Indien het te goeder trouw wordt toegepast, heeft het verdrag het potentieel om talloze beschermde personen leed te besparen. Als onze oproep om het Palestijnse volk niet meer aan haar lot over te laten wat betreft de uitvoering van het ATT, wordt genegeerd, zal de bestaansreden van het ATT vernietigd worden. 

Ondertekende organisaties:

 1. Action Sécurité Ethique Républicaines
 2. Adalah Justice Project
 3. Addameer Prisoner Support and Human Rights Association
 4. AFPS 63
 5. Al Mezan Center for Human Rights
 6. Aldameer Association for Human Rights
 7. Al-Haq, Law in the Service of Man
 8. Alrowwad Cultural and Arts Society
 9. American Muslims for Palestine
 10. Anglican Pacifist Fellowship
 11. Applied Research Institute - Jerusalem (ARIJ)
 12. Arab Canadian Lawyers Association
 13. Arab Organization for Human Rights
 14. Argenteuil Solidarité Palestine
 15. Asociación Americana de Juristas
 16. Association Belgo-Palestinienne WB
 17. Association femmes plurielles
 18. Association France Palestine Solidarité (AFPS)
 19. AssoPacePalestina
 20. Australia Palestine Advocacy Network
 21. Australian Centre for International Justice
 22. Australians For Palestine
 23. Badayl
 24. BDS Australia
 25. Begian Campaign for Academic and Cultural Boycott of Israel
 26. Campagne BDS France
 27. Canadian BDS Coalition
 28. Canadians for Justice and Peace in the Middle East (CJPME)
 29. Center for Constitutional Rights
 30. Center for International Policy
 31. Centro Interdisciplinario de Estudios Estratégicos para la Seguridad y el Desarrollo Social CIESED A.C.
 32. CNAPD - Coordination Nationale d'Action pour la Paix et la Démocratie
 33. Coalition for Justice and Peace in Palestine
 34. Collectif 69 de Soutien au Peuple Palestinien
 35. Collectif BDS 57
 36. Collectif Judéo Arabe et Citoyen pour la Palestine
 37. Colombian Campaign to Ban Landmines
 38. Columban missionaries Britain
 39. Columbia Law Students for Palestine
 40. Combatants for Peace
 41. Comitato BDS Campania
 42. Comité de Solidaridad con la Causa Árabe
 43. Comité pour une Paix Juste au Proche-Orient asbl
 44. Community Action Center - Al-Quds University
 45. Confederación Intersindical Gallega (CIG)
 46. Cultura è Libertà, una campagna per la Palestina
 47. Dagropass
 48. De Palestijnse gemeenschap in Nederland
 49. Defense for Children -Palestine (DCI-Palestine)
 50. Democracy for the Arab World Now (DAWN)
 51. docP - BDS Netherlands
 52. Egyptian Initiative for Personal Rights
 53. European Coordination of Committees and Associations for Palestine (ECCP)
 54. European Legal Support Center
 55. Femmes Unies pour la Paix dans la région des Grands Lacs
 56. FILEF Sydney Federation of Italian Migrant Workers
 57. Finnish-Arab Friendship Society
 58. Friends of Palestine Tasmania Inc
 59. Gaza Action Ireland
 60. Gesellschaft Schweiz Palästina GSP/ASP
 61. Global Kairos Asia Pacific Solidarity For Palestine (GKAPS)
 62. Good Shepherd Collective
 63. Housing and Land Rights Network
 64. Human Rights and Democratic Participation Center “SHAMS”
 65. Human Rights Network Nigeria
 66. ICAHD Finland
 67. ICAHD UK
 68. Independent Jewish Voices Canada
 69. Indian Writers Forum
 70. Indo Palestine Solidarity Forum
 71. International Organization for the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (EAFORD)
 72. International Women’s Rights Action Watch Asia Pacific
 73. Ireland-Palestine Solidarity Campaign
 74. Jewish Voice For Peace
 75. Jews for Palestinian Right of Return
 76. Just Peace Advocates/Mouvement Pour Une Paix Juste
 77. Karapatan
 78. Kenya Human Rights Commission
 79. Labor for Palestine
 80. Manushya Foundation
 81. National Association of Democratic Lawyers (South Africa)
 82. National Justice & Peace Network (NJPN)
 83. National Lawyers Guild, Palestine Subcommittee
 84. Nederlands Palestina Komitee
 85. Newweapons research group
 86. Niagara Movement for Justice in Palestine-Israel (NMJPI)
 87. North Notts Unite Community
 88. NOVACT
 89. Oakville Palestinian Rights Association
 90. Palestine Solidarity Network - Edmonton
 91. Palestinian and Jewish Unity
 92. Palestinian Centre for Human Rights (PCHR)
 93. Palestinian Grassroots Anti-Apartheid Wall Campaign (Stop the Wall)
 94. Palestinian Non-Governmental Organizations Network (PNGO)
 95. Pax Christi International
 96. Pax Christi, England and Wales
 97. Paz con Dignidad
 98. Platform of French NGOs for Palestine
 99. Salaam ragazzi dell'Olivo, comitato di Trieste
 100. Samidoun Palestinian Prisoner Solidarity Network
 101. SODePAZ
 102. Solutions Not Punishment Collaborative
 103. The Civic Coalition for Palestinians Right in Jérusalem
 104. The Israeli Committee Against House Demolitions (ICAHD)
 105. The Jerusalem Legal Aid and Human Rights Center (JLAC)
 106. The National Association of Human Rights Defenders 
 107. The Oakville Palestinian Rights Association
 108. The Palestinian Human Rights Organizations Council (PHROC)
 109. The Palestinian Initiative for the Promotion of Global Dialogue and Democracy-MIFTAH
 110. UJFP French Jewish union for peace
 111. Union syndicale Solidaires
 112. US Campaign for Palestinian Rights
 113. US Campaign for the Academic and Cultural Boycott of Israel
 114. Visualizing Palestine
 115. Vrede vzw
 116. Vredesactie
 117. War on Want
 118. Women for Palestine
 119. Women in Black Vienna
 120. Women’s Centre for Legal Aid and Counselling


Iets fouts of onduidelijks gezien op deze pagina? Laat het ons weten!

Thema
Land

Campagne

BDS

De Boycot, Desinvestering & Sancties-beweging (BDS) wil een einde brengen aan de internationale steun voor de Israëlische onderdrukking van de Palestijnen. Vrede vzw ondersteunt de BDS-beweging in België. 

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze digitale nieuwsbrief.